Güncelleme Tarihi:
Uzun yıllardır güvenlik Konferansını izliyorum. Bugüne kadar böyle gergin bir hava yaşamadım. Bir ‘savaş korkusu’ havası esiyordu konferansta. Hem de bir dünya savaşı korkusu.
Suriye iç savaşı ilk kez Batı ile Rusya’yı böylesine tehlikeli karşı karşıya getirmiş bulunuyor. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, toplantıda alışılagelmişin dışında çok sert bir konuşma yaptı. Medvedev, Suriye’deki iç savaştan Batı’yı sorumlu tuttu ve “Yeni bir Soğuk Savaş dönemine girmiş bulunuyoruz” dedi.
Suriye muhalif güçlerini Esad’la masaya oturmaya çağırdı.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’u konferans salonu koridorunda yanımdan koruma ordusuyla geçerken gördüm.
Çok gergindi.
Ayaküstü soru sormak isteyen bir gazeteciyi tersledi. Lavrov, konferans öncesi varılan, ‘Suriye’de bir hafta içinde ateşkes’ uzlaşmasından pek ümitli değildi.
BİRİ ÇOK RAHAT
Toplantıda en rahat davranan ülke ABD’ydi.
Sanki o eski süper güç gitmiş. Şimdi sadece ‘tribünlerden’ seyrediyordu. ‘Ben artık dünyanın jandarması rolünü oynamak istemiyorum’ der gibiydi. ABD’nin bu tutumunu yorumlamakta herkes zorlanıyordu. ABD Başkanı Barack Obama, ‘Nobel Barış Ödülü’nü çok erken aldı. Obama, tarihe ‘Barış Başkanı’ olarak geçmek istiyor.
ABD’nin Orta Doğu’daki gelişmeleri seyirci tribününden izlemesi, bir iktidar boşluğu yarattı. Terör örgütü IŞİD, bu iktidar boşluğu sayesinde güçlendi. Rusya, bu iktidar boşluğunu fırsat bularak, Suriye’ye, Akdeniz’e indi.
Şimdi Batı, Suriye’de barışı sağlamak için Rusya’nın ağzına bakıyor. ABD acaba Suriye-Rusya için ‘ikinci bir Afganistan olacak’ düşüncesiyle mi bu kadar rahat, bilinmiyor.
AB BÖLÜNÜR KORKUSU
Avruapa Birliği’nin sorunu ise mülteci krizi. AB, tarihinin en zor döneminden geçiyor. ABD Dışışleri Bakanı John Kerry, AB’yi mülteci krizi yükü altında bölünmeye karşı uyardı. Kerry, hatta isim vermeden bu krizi birilerinin kaşımak istediğini söyledi. Bu hafta Brüksel’de AB’nin göç zirvesi var. Başbakan Angela Merkel bu zirvede AB’nin her yıl belirli sayıda bir mülteci kotası alması kararını geçirmek istiyor.
Ama Fransa Başbakanı Valls, bu ümidi şimdiden suya düşürdü. Fransa Başbakanı, Güvenlik Konferansı’nda çok dar bir grup gazeteciyle arka plan görüşmesi yaptı ve Fransa’nın göç kotasına “Hayır” diyeceğini söyledi.
Ama Fransız haber ajansı AFP, bir saat sonra haberi servise koydu.
Fransa’nın “Hayır” demesi, Merkel’in mülteci politikasının sonu anlamına geliyor.