Güncelleme Tarihi:
YUNANİSTAN’da ‘Avrupa’ya sınırlar açılacak’ iddiası yüzünden cuma gününden bu yana mülteciler ile polis arasında gerilim yaşanıyor. Önceki gün Atina’da yaşanan gösteriler sona ererken dün Selanik yakınlarındaki Diavata ilçesinde Batı Avrupa’ya gitmek isteyen mülteciler ile polis arasında tansiyon yükseldi. Polis, isyancı mültecilere gözyaşartıcı gaz, cop ve tekmeyle müdahale etti. Arada çocuklar da gözyaşartıcı gazdan etkilendi. Dünkü olayların ardından Yunan yetkililer tarafından yapılan çağrılar sonrası 500 mülteciden 300’ü kampa geri döndü.
YALAN HABER TETİKLEDİ
Yunan Hükümeti, Ege adalarındaki kamplarda yaşayan mülteci ve göçmenlerin sayısını azaltmak amacıyla, bunların bir bölümünü kıtasal Yunanistan’daki kamplara nakletti. Bunun yanı sıra, kış mevsimi nedeniyle Meriç bölgesi üzerinden Yunanistan’a geçen göçmen ve mülteci sayısı da artınca, Selanik’teki Diavata gibi kamplarda yaşam şartları zorlaştı. Sosyal medyada insan hakları gruplarının Kuzey Makedonya’ya geçecek mültecilere yardıma hazır olduğuna dair paylaşımlar da mültecileri harekete geçirdi. Önceki gün Atina’da yaşayan ve sınırın açılacağına inanan 200 kadar mülteci Selanik’e gitmeye çalıştı. Polis engelleyince de garda çadır kurup, bazıları rayların üzerine da yatarak eylem yaptılar.
SINIRLAR AÇILMAYACAK
Yunan Göç Bakanı Dimitris Vitsas, “İnsanlar umutları nedeniyle yalan haberlerle yanlış yönlendiriliyorlar. Yanlış haberlere inanıp sınırı geçmeye kalkıyorlar. Bazı nedenlerden ötürü, kaçakçılar sınırların açılacağını iddia ediyor. Sınırlar açılmayacak” dedi. Kuzey Makedonya İçişleri Bakanı Oliver Spasovski de sınır önlemlerini arttırdıklarını söyledi, “Herhangi bir sorun beklemiyoruz, ancak sorumluluğumuz olduğu için sınırları güçlendiriyoruz” dedi. Hürriyet’e konuşan Yunan Hükümeti kaynakları ise Diavata kampında yaşam şartlarının kötü olmadığını, ancak eylem yapan mülteci ve göçmenlerin Yunanistan’da kalmayıp Avrupa’ya gitmek istediklerini söyledi. 2015’deki “Mülteci krizi”nde çoğu Suriyeli yüzbinlerce mülteci Avrupa’ya gitmek amacıyla Yunanistan-Makedonya sınırını geçmişti. Yeni ismiyle Kuzey Makedonya, Ocak 2016’da Yunanistan ile olan sınırını mülteci geçişine kapattı.
BİLGİ NOTU
2015 yılında Avrupa’ya yönelik mülteci akınının ardından Yunanistan’da yaklaşık 70 bin mülteci ya da sığınmacının kaldığı tahmin ediliyor. Bunların bir kısmı yaşam şartlarından memnun değil ve Batı Avrupa ülkelerine doğru ilerlemek istiyor.