Güncelleme Tarihi:
Avrupa’da bu yılın ilk altı ayında gündemi Yunanistan krizi belirledi. Yılın son altı ayında ise Avrupa’nın tek gündemi mülteci krizi oldu. Bu hafta başında Almanya’da bir milyonuncu mülteci kaydedildi. Tahminlere göre 800 bini Türkiye ve Yunanistan üzerinden geldi.
Mültecilerin 455 bini Suriyeli, 186 bini Afganistanlı. 3 bin 700 mülteci Akdeniz’i geçmek isterken boğuldu. Gerçi aralık ayında Almanya sınırlarından giriş yapan mülteci sayısında üç kat bir azalma var. Gelen mülteci sayısı günde ortalama 2 binlere kadar geriledi. Bu ay 20 Aralık’a kadar 73 bin 500 mülteci geldi. Geçen ayın aynı zaman diliminde 170 bin mülteci giriş yapmıştı.
UYUM NASIL OLACAK?
Almanya’da gelecek yıl da gündemi mülteciler belirleyecek. Gelecek yıl ne kadar mülteci geleceği bilinmiyor. Almanya’nın tek umudu, Türkiye ile yasadışı yollardan gelen mülteci göçünün önünü kesmek. Şimdiye kadar tartışmaların tek konusu, mülteci akınını nasıl önleriz sorusu üzerineydi.
Şimdi asıl tartışma, bu yıl giriş yapan mültecileri Almanya nasıl entegre edecek, sorusuna dönüşüyor. Merkel hükümetinin mülteci koordinasyonundan sorumlu Bakanı Peter Altmaier’in açıklamalarına göre, gelecek yıl binlerce yeni öğretmen istihdam edilecek. Sadece Bavyera Eyaleti’nde 3 bin yeni öğretmen işe alınacak. Almanca ve uyum kursları iki katına çıkarılacak.
ON YILI BULABİLİR
Her ne kadar hükümet mültecileri hızla iş pazarına hazırlamayı planlıyor olsa bile, uzmanlar bu planı çok gerçekçi görmüyor. Almanya Sanayi ve Ticaret Odası (DİHK) yeni gelenlerin iş pazarının taleplerine uygun hale gelmesinin 10 yıl alacağı görüşünde. Gelecek yıldan itibaren Almanya’da işsizlik sayısı ve işsizlik yardımı alanların sayısının mültecilerle yükselmesi, yoksul sayısının artması bekleniyor. Bunun sonucu mülteci vergisi ve sosyal yardımların kısıtlanması tartışmalarının gündeme geleceği sanılıyor.