Güncelleme Tarihi:
YENİ plana göre 6 aylık birinci aşamada siyasi müzakereler öngörülüyor ve muhalifler bu aşamada Esad’ın görevde kalmasını kabul ediyor. İkinci aşama olan 1.5 yıl sürecek geçiş sürecinde ise Esad görevden alınacak. Son aşamada da seçimlere gidilecek. Suriyeli muhaliflerin BM aracılığında rejimle olası müzakereleri yürütmek amacıyla 2015’te Suudi Arabistan’da kurdukları Yüksek Müzakere Komitesi’nin (YMK) Koordinatörü Riyad Hicab, İngiltere’nin başkenti Londra’daki bir düşünce kuruluşu merkezinde, dün muhaliflerin üzerinde anlaştıkları ‘geçiş süreci’ planını anlattı. Türkiye’nin de katıldığı Suriye’nin Dostları Grubu’nun toplantısı öncesi açıklanan “Siyasi Çözüm için Yürütme Çerçevesi” isimli 25 sayfalık vizyon, 3 ana aşamadan oluşuyor.
- 6 ay sürmesi planlanan birinci aşamada Esad yönetimiyle müzakereler yürütülecek.
- İkinci aşamada Suriye’yi 18 ay boyunca idare edecek geçici bir hükümet kurulacak. Riyad Hicab, “Bu geçiş süreci Suriye halkına karşı suç işleyen Esad ve çevresinin gitmesinden sonra başlayacak” dedi. Bu aşamada ‘Geçici Yönetim Birimi’ oluşturulacak. Egemenlik, tam bağımsızlık, ulusal birlik, toprak bütünlüğü ve devlet kurumlarının işlemesi sağlanacak.
- Üçüncü ve son aşamada ise anayadaki değişiklikler kabul edilecek, BM’nin desteğiyle yerel, ulusal ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması hedefleniyor.
“Suriye halkını öldüren Esad’ın ülkenin geleceğinde rolü olamayacağını ve gitmesi gerektiğini” vurgulayan Hicab, Rusya ve ABD’nin Suriye’de geçiş konusunda varacağı anlaşmanın kendilerinin geçiş planından çok farklı olması durumunda bunu kabul etmeyeceklerini de belirtti. Bu plan dün İngiltere’nin yeni Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın ev sahipliği yaptığı toplantıda görüşüldü. ABD, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Ürdün, İtalya ve Avrupa Birliği’nden üst düzey yetkililerin katıldığı toplantıya Türkiye’yi ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. ABD Dışişleri Bakanı tartışmalara video bağlantısıyla katıldı. Görüşmede Esad rejimine destek veren Rusya ise temsil edilmedi.
ŞAM: PLAN DELİCE
- Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ise Adel el Cubeyr, planı Esad’ın müttefiklerini test edeceğini söylerken “Eğer Esad inat etmeyi sürdürür ve ciddi biçimde söz vermezse askeri eylemlerin arttığı bir B planı zorunluluk olacak” dedi.
- İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson de siyasi geçiş planının, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın dahil olmadığı ve barışın tesis edildiği bir Suriye için inandırıcı ilk tablo olabileceğini söyledi.
- Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat ise, İngiliz BBC kanalına yaptığı açıklamada “ülkenin seçilmiş liderinin görevden alınmasının delice ve inanılmaz” olduğunu söyledi. Mikdat, “Bizim söylediğimiz şu, Suriye halkı kendi geleceğine kendi karar versin. Herhangi bir müdahale olmadan kendi gelecekleri olsun. Suriye’yi kim yönetecek diye şart koşulmasın” dedi.