Güncelleme Tarihi:
Cenevre-2 Konferansı çerçevesinde Suriye rejimi ile muhalefeti buluşturan ikinci tur görüşmelerin ardından Rusya ile ABD birbirini suçlarken muhalif cepheyi yeniden yapılandırma operasyonu dikkat çekiyor. Suriye’nin kuzeyinde İslami Cephe olarak örgütlenen muhalifler güneyde 49 silahlı örgütün bir araya gelmesiyle Güney Cephesi’ni kurarken Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) tepesinde de değişiklikler oldu. Aralık 2012’de Suriye’nin Dostları Grubu’nun Türkiye’de oluşturduğu ‘ÖSO Yüksek Askeri Konseyi’nin başkanı Selim İdris görevden alınarak yerine Abdulilah el Beşir atandı. Konsey, Facebook’tan şu açıklamayı yaptı: “Genelkurmay başkanlığının son aylarda atalet içine düşmesi nedeniyle devrimin karşılaştığı zor durumlar göz önünde tutularak ve genelkurmayın yeniden yapılandırılması için Konsey, 16.2.2014’teki toplantıda şu kararları almıştır: İdris görevden alınarak yerine Beşir atanmıştır. Genelkurmay başkan yardımcısı görevden alınarak yerine Albay Heysem Ufeysi atanmıştır.”
TOPLANTI İDDİASI
2012’de Suriye ordusundan ayrılan Beşir, ÖSO’ya bağlı Kuneytra konseyinin başkanıydı. Heysem Ufeysi ise ‘Suriyeli Devrimciler Cephesi’ komutanıydı. Muhaliflerin geçici hükümetinde ‘Savunma Bakanı’ olan Esad Mustafa’nın cumartesi Gaziantep’te Türk ve Amerikan istihbaratçılarla yaptığı toplantıda Selim’in görevden alınması kararının çıktığı öne sürüldü. Askeri yardımların organizasyonunda başarısız olmakla suçlanan İdris, aralıkta cephaneliğini İslami Cephe’ye kaptırmış ve ardından Türkiye üzerinden Katar’a gitmişti.
ABD: Esad, Rusya sayesinde koltuğunda
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Beşar Esad’ın Rusya sayesinde iktidarda kaldığını savunarak “Esad rejimi kendi halkına varil bombaları yağdırmayı sürdürdü. İran, Hizbullah ve Rusya’nın desteği sayesinde yapabildi. Rusya çözüm yerine Esad yönetimine silah ve yardım sağlamayı tercih etti” dedi. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise eleştiriye reddederek ABD’yi süreci kızıştırmakla suçladı: “Görev paylaşımına göre Rusya’nın Şam’ın Cenevre’ye heyet göndermesini, ABD’nin de gerçek bir muhalefet temsili sağlaması gerekiyordu. Ancak sadece Suriye Ulusal Koalisyonu geldi. Bu koalisyonda Müslüman Kardeşler ve Suriye Ulusal Konseyi ayrılmıştı. Müzakere yolundan çıkıp askeri senaryoyu yeniden gündeme getirmek istiyorlar.”