Güncelleme Tarihi:
Suudi Arabistan’ın organize ettiği toplantı muhalifler arasında keskin bölünmelere yol açtı. Riyad’ın dışladığı Suriyeli Kürtlerin Demokratik Birlik Partisi (PYD), Suriye’nin kuzeyindeki özerklik sürecinde yer alan diğer partiler ve Suudilerin girişiminden rahatsız olan gruplar da eş zamanlı olarak Haseke’nin Derik (Malikiye) kasabasında toplandı. Kahire Konferansı adlı koalisyonun kurucusu Heysem Menna da Riyad konferansından çekilip Derik’e gitti.
Kimler katılıyor: S.Arabistan sivil kanatta dışarıda örgütlü Halid Hoca’nın başında olduğu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (BMDK), Suriye içinde örgütlü Suriye Demokratik Değişim İçin Koordinasyon Kurulu (SDDKK) ve Müslüman Kardeşlerin yanı sıra bağımsız temsilciler davet edildi. Davet edilen 15 silahlı grup arasında ise Ahrar el Şam, İslam Ordusu, Güney Cephesi, Nureddin Zengi Tugayı, Feylek el Şam, Birinci Sahil Tümeni, Dağ Şahinleri Tugayı, Mücahitler Ordusu, Şam’ın Askerleri, Asalet ve Kalkınma Cephesi gibi örgütler yer alıyor. Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi davet edilmedi.
SDG çağrılmadı: ABD’nin IŞİD’e karşı desteklediği Suriye Demokratik Güçleri de Riyad’dan dışlandı. PYD’nin silahlı kolu YPG’nin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) bileşenleri arasında Kürt, Arap, Süryani ve Türkmen örgütleri var. Nusra’nın müttefiki Ahrar el Şam gibi örgütlerin katılımı ise tartışmalara yol açtı. 14 Kasım’da 17 ülkenin katıldığı ikinci Viyana toplantısında tarafların 1 Ocak’ta müzakerelere başlaması, ateşkesin sağlanması, 6 ay içinde geçiş hükümetinin kurulması ve 18 ay içerisinde seçimlere gidilmesi öngörülmüştü. 1 Ocak’ta taraflar masaya oturmadan önce Viyana sürecinin aktörleri bu ay içinde New York’ta buluşacak.
RUSYA’DAN SURİYE İÇİN ÜÇLÜ TOPLANTI
RUSYA, ABD ve Birleşmiş Milletler’in Suriye’deki diplomatik görüşmeleri ele almak için cuma günü Cenevre’de toplanacaklarını açıkladı. BM’nin Suriye özel Temsilcisi Steffan de Mistura’nın Suriyeliler arasındaki görüşmeler hakkında bilgi vereceği belirtildi. Suriye’de barış süreci ABD, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin dörtlü zirvesiyle başlamıştı.