Muhalefetten Yanukoviç'e taviz yok

Güncelleme Tarihi:

Muhalefetten Yanukoviçe taviz yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2014 10:17

Ukrayna’da ana muhalefetteki Vatan Partisi lideri Arseniy Yatsenyuk, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in ülkede barışın sağlanması için verdiği tavizlerin şimdilik sadece sözden ibaret olduğunu ve pratiğe geçirilmediği sürece direnişin devam edeceğini söyledi. Yatsenyuk yönetimin "böl ve yönet" taktiklerini de eleştirdi.

Haberin Devamı

Yanukoviç ile yapılan ve üç saat süren üçüncü tur görüşmelerinden sonra Maidan’a geri dönerek direnişçilere seslenen Yatsenyuk, “Biz verilen sözlere değil, atılacak somut adımlara inanırız. Yanukoviç bugün bizimle görüşmeyi ve geri adım atmayı kabul ettiyse bunu siz burada, meydanda durduğunuz için yapmak zorunda kaldı. Biz üç muhalefet lideri olarak görüşmelere sizin elçiniz olarak gittik. Maidan olmasaydı yönetim bizi kaale bile almazdı. Bu yüzden görevimizi sonuna kadar tamamlamış sayılmayız. Maidan’ı boşaltmadan önce polisin tutukladığı ve zindanlarda tutmaya devam ettiği yüzlerce arkadaşımızı şartsız koşulsuz serbest bırakması gerekiyor. Direnişe katılmış her ferdin akıbeti bizim için önemli. İkinci şart olarak açılan tüm davalar düşürülmeli. Bunun için 16 Ocak’ta yönetimin meclise kabul ettirdiği halkımızın hak ve özgürlüklerine kısıtlama getiren yasanın iptal edilmesi lazım. Önümüzdeki Salı günü Yanukoviç yönetimiyle ona hizmet eden Bölgeler Partisi verdikleri sözleri nasıl yerine getirdiklerini bu yasayı iptal ederek kanıtlamış olacaklar. Üçüncüsü biz muhalefet parti liderleri olarak Yanukoviç’in üstlenmeyi kabul etmediği sorumluluğu yeni hükümet kabinesi kurarak üstlenmeye hazırız. Ancak yeni hükümetin başına geçme teklifini kabul etmeden önce Ukrayna’da tüm siyasi mahkumların serbest bırakılması gerek. Eski Başbakan Yuliya Timoşenko da bunlardan birisi. İleride benzer olayların yaşanmamasının teminatı da 2004 yılı öncesi anayasaya geri dönülmesi olmalı” dedi.

Haberin Devamı

Bu sabah da partisinin üyeleriyle yaptığı durum değerlendirme toplantısında yönetimin önerilerine kesin cevap verilmeyeceğini söyleyen Yatsenyuk, “Yanukoviç’in teklifini reddedersek sorumluluktan kaçtığımızı söyleyecek. Kabul etsek bu sefer direniş bizi satılmış ilan edecek. Doğrusu Yanukoviç’in seçtiği yeni böl ve yönet taktiğinden memnun değiliz. Ukrayna’da neler olduğunu hepiniz gayet iyi biliyoruz. Yanukoviç’in devam eden 3,5 yıllık iktidarı döneminde ülkemiz iflasın eşiğine getirildi. Hazine boş. Halk ise toptan isyanın eşiğinde. Taviz şeklinde yapılan önerileri kabul edersek onlar [Yanukoviç grubu] cebe indirdikleriyle kalacak, biz ise ülkemizin geleceğinden sorumlu kişiler ilan edilmiş olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Yönetim tarafından yapılan teklifin şu anda birleşik muhalefeti bölme amacı taşıdığından hiç şüphe etmediğini de dile getiren Yatsenyuk, “Yanukoviç’in sadece bana ve Kliçko’ya hükümet kurma teklifi getirmesi kurnaz hamleden öte bir şey değil. Maidan’ı bölge girişimidir. Ama biz bu tuzağa düşmeyeceğiz. Ülkemizde hak ve hukuk aramak için üç parti olarak yola çıktık ve sürecin sonuna kadar bu böyle kalacak. Yanukoviç değil, Maidan Ukrayna’da nasıl bir yeni yönetim kurulması gerektiği kararını ortaklaşa verecek” şeklinde konuştu.

MİLLİYETÇİ PARTİ DE REDDETTİ
Ukrayna Cumhurbaşkanı ile görüşmelere katılan Özgürlük partisi lideri Oleg Tyagnibok ise Yanukoviç’in tek bir sözüne bile inanmadığını meydanda taraftarlarına duyurarak, “Direnişe tam güç devam” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Tyagnibok’un bu çağrısı üzerine Cumartesi gündüz saatlerinde polis güçlerinin ele geçirdiği “Ukrayna Evi” olarak bilinen Kiev’deki kongre sarayına direnişçiler saldırı başlattı. Binada bulunan 300 kadar polis ses bombası ve plastik mermi kullanıyor. Sayıları bin 500 kadar olan muhalifler ise molotov kokteyliyle yanıt veriyor. Kongre sarayı girişi alevler içinde.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in önemli taviz sözü verdiği akşamki görüşmenin ardından Maidan’a çıkan üçüncü muhalif lider Vitaliy Kliçko ise “2014 yılı sonun kadar erken Cumhurbaşkanı seçimleri yapılması da artık şart olmuştur” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!