Mugabe’ye para darbesi

Güncelleme Tarihi:

Mugabe’ye para darbesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2008 00:00

Enflasyonun yüzde 9 milyonu geçtiği Zimbabve’de yolsuz iktidara darbe vurmak için Almanlar, banknot kağıdı satışını durdurdu.

Dünyanın en büyük banknot şirketlerinden olan Alman G&D, Merkel hükümetinin baskısı üzerine sürekli para basan Zimbabve Yönetimi’ne uçak dolusu banknot kağıdı yollamaktan vazgeçti.

BİR somun ekmek, 30 milyar dolar. Kutu kola 15 milyar dolar. Halk çoktan milyonları unuttu, katrilyonlara alışmaya çalışıyor. Burası Batı’nın baskılarına rağmen muhaliflerini bertaraf ederek kendisini yeniden seçtiren Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin demir yumrukla yönettiği Zimbabve. Devlet memurlarının maaşlarını ödemek için sürekli para basan, bastığı paralar birkaç haftada yıpranıp kullanılmaz hale gelen Mugabe’nin ülkesi.

Wall Street Journal Gazetesi’nde yayınlanan bir makaleye göre, Mugabe Yönetimi’nin zor günler bekliyor. Çünkü Zimbabve Yönetimi’ne uçaklar dolusu banknot kağıdı satan merkezi Münih kentinde bulunan Giesecke & Devrient Şirketi, Alman hükümetinin baskıları sonucunda bu işbirliğinden vazgeçmek zorunda kaldı. Bilgisayar ve lazer fotokopi cihazları kalpazanlığı kolaylaştırdığından, özel banknot kağıdı üreten Alman şirketinin aldığı bu karar, Mugabe Yönetimi’ne yönelik bir darbe olarak algılanıyor.

Zimbabve, enflasyonun en yüksek olduğu ülke. 1980 yılından bu yana iktidarda olan Robert Mugabe’nin geçtiğimiz aylarda yapılan, muhalifinin kazandığı ilk tur seçimleri iptal edip, ikinci turda kendisini yeniden seçtirmesiyla krize dönüşen döviz ve gıda sıkıntısıyla birlikte enflasyon iyice zıvanadan çıkmış durumda. Ocak ayından bu yana enflasyon için herhangi bir veri açıklanmıyor. Açıklandığında da yıllık yüzde 100.580’di. Ancak gerçek rakamın yüzde 9 milyonu geçtiği sanılıyor.

Zimbabve doları, başdöndürücü bir hızla değer kaybediyor. Halk, alışverişte deste deste para kullanıyor. Geçen yıl piyasaya çıkan 500 binlik banknotlar çoktan tarih oldu. 10 milyarlık banknotlar ise çoktan kitap ayracı olarak kullanılmaya başlandı. Devlet, memurların maaşlarını direkt hesaba yatırıyor. Ancak bankalardan günde 100 milyar dolardan fazla çekilemiyor. ABD Merkez Bankası, tedavüldeki 100 dolarlık banknotları, 89 ayda bir yenilerken, Zimbabve’de paralar hızla yıprandığından birkaç haftada bir bunları yenilemek gerekiyor.

Alman şirketinin baskılar üzerine satıştan vazgeçmesi üzerine WSJ’a konuşan Zimbabve Merkez Bankası Başkanı Gideon Gono, "intihar etmememize gerek yok. Önümüzle çıkabilecek herşeye karşı hazırlıklıyız. B planımız var" dedi.

100 ülkeye banknot kağıdı satan şirket

HITLER için 1936 Olimpiyatları’nın biletlerini basan, General Franco döneminde İspanya cuntasıyla iş yapan Alman Giesecke & Devrient şirketi, bir aile girişimi. Hali hazırda yaklaşık 100 ülkeye banknot, banknot kağıdı ya da para basma cihazları satıyor. Avrupa Merkez Bankaları için euro basan en büyük şirket. Biri Bavyera Alpleri, diğeri Çek sınırındaki Saksonya dağlarında olmak üzere iki fabrikası bulunuyor. 1960’lardan bu yana Zimbabve için iş yapan şirket, "Banknot kağıdı satarken, siyasi meselelere girmeyiz" diyor. Alman bir yetkili ise, Başbakan Angela Merkel, Mugabe rejimini eleştirirken, şirketin banknot satmasının ’yanlış sinyal’ yolladığı görüşünde. Şirketin yıllık geliri ise 2.45 milyar dolar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!