Mucize gibi organizasyon

Güncelleme Tarihi:

Mucize gibi organizasyon
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2006 00:00

Geçen cuma gününden beri Türkiye’de neler yaşandı, yardım malzemesini kimler nasıl ulaştırdı. İşte hikáyesi:

Haberin Devamı

Beyrut’tan gönderilen ’imdat çağrısı’nı Fransa’da duyan Prof. Dr. Dilaver Ergin, Sınır Tanımayan Hekimler Örgütü’ne bağlı olarak çalışan Dünya Nefroloji Derneği Böbrek Afetleri Yardım Komisyonu’nun Fransa temsilcisi.

Prof. Ergin, derneğin Türkiye koordinatörü olan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever’i telefonla aradı. Sever de durumu hemen Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk’e bildirdi.

Türkiye’deki 1999 Marmara Depremi’nden sonra aynı anda enkaz altından çıkılan 639 kişi böbrek yetmezliğine girince bu derneğin büyük yardımları olmuştu. Türkiye bunu hiç unutmuyordu.

Vakfın topladığı malzemeleri taşıyan iki kamyon Mersin’e ulaştırıldı. İşin başından beri konuyla ilgilenen Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi İrfan Acar’ın temaslarıyla Deniz Kuvvetleri’nden bir gemi tahsis edildi.

Haberin Devamı

Böbrek Vakfı Başkanı Erk, Hürriyet’e durumları kötü olan 30 Lübnanlı çocuğu Türkiye’ye getirmek için de Kızılay’la görüştüklerini söyledi.

Dün akşam saatlerinde görüştüğümüz Prof. Sever ise, "Cuma gününden beri bu konuda yurt içi ve dışıyla cep telefonumla tam 205 konuşma yaptım. 206’ncı konuşmayı sizle ’Tebrik’ dilekleriniz için yapıyorum. Bu güzel bir şey" diyordu.

Bu insanlık unutulmaz

ÜLKELERİNİ kan gölüne çeviren bombalar altında yaşam mücadelesi veren Lübnanlı böbrek hastası çocukların imdadına Türkiye yetişti. Türkiye’nin böbrek hastası çocuklar için bağışladığı 300 bin dolarlık 7 ton tıbbı malzeme, Türk Deniz Kuvvetleri’nin korvet sınıfı TCG Bafra savaş gemisiyle Beyrut’a ulaştırıldı.

İsrail bombardımanlarının hedefi durumundaki Beyrut’ta, hastanelerde tıbbi malzeme sıkıntısı doğunca hastalar ölüm tehlikesiyle burun buruna geldi. Özellikle böbrek hastası çocuklardan 22’si için durum dakika dakika kritikleşiyordu. Lübnanlı Doktor İlyas Nikola, dünyanın dört bir yanındaki meslektaşlarına e-postayla ilaç yardımı çağrısı yaptı.

Zamanla yarışan Dr. Nikola’nın beklediği yanıt, Fransa’da yaşayan Türk asıllı Prof. Dr. Dilaver Ergin’den geldi. Dr. Nikola’nın sessiz çığlığına yanıt veren Prof. Ergin, Türkiye’den Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ile temas kurarak, Lübnanlı böbrek hastası çocuklar için ’bir yaşam zinciri’ oluşturdu. Prof. Dr. Ergin ardından Lübnan’a telefon açarak müjdeyi verdi: "Türk Böbrek Vakfı ve Diyaliz Derneği işbirliğiyle 7 ton hemodiyaliz malzemesi sağladık. Türkiye’den size göndereceğiz."

Haberin Devamı

Bu telefon günlerce hastanede çaresizce dolaşan Dr. İlyas Nikola’ya soluk aldırdı. Ve Türk Silahlı Kuvvetleri de devredeydi. Hayati 7 ton ilaç TCG Bafra tarafından dün Lübnan’a yetiştirildi. Böbrek hastaları için bin seanslık hemodiyaliz malzemesini, hemen Beyrut’taki hastanelere ulaştırıldı.

Türkiye’ye teşekkür

ANADOLU Ajansı muhabirinin, dün Beyrut’taki hastanede ziyaret ettiği Dr. İlyas Nikola, sevinçten ne diyeceğini bilmiyordu. "Türkiye’ye ve Türklere çok çok teşekkürler. Bu insanlık dersini utunmayacağız. Malzemeler bitiyordu. Türkiye’den gelen hemodiyaliz malzemeleri sayesinde yaklaşık 40 çocuk böbrek hastamızın hayatı 3 hafta daha uzadı. Eğer bu yardımlar bugün (dün) gelmeseydi, 22 çocuğumuzun diyalizdeki son günüydü. Bu çocuklar ölecekti. Onun için Türkiye’ye teşekkür ederiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!