Mübarek seçim

Güncelleme Tarihi:

Mübarek seçim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2005 02:06

Bugün Mısır’da ilk kez ABD’nin bastırmasıyla çok adaylı başkanlık seçimleri yapılıyor. Ancak dokuz adaya karşı yarışması beklenen Hüsnü Mübarek’in beşinci kez seçilmesi bekleniyor. Muhalefete göre seçimler, göz boyamaya yönelik bir ‘sirkten’ başka bir şey değil ya da ‘ikinci sınıf ucuz bir film’.

ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) şimdilik pek başarılı olmasa da Mısır’da çok adaylı başkanlık seçimlerinin kapılarının aranmasına yardımcı oldu.

Bugün Mısır’da ilk kez çok adaylı başkanlık seçimi yapılıyor. Kimine göre ‘Son Firavun’ Hüsnü Mübarek’in yeniden seçilmesi kesin gibi. Diğer dokuz aday ise herşeye rağmen kendini bu seçim atmosferine kaptırıp, seçmenden oy istemek için meydanlara çıktılar.

Çok değil, daha birkaç ay önce ‘reis’ ya da ‘ülkenin babası’ diye kabul edilen Mübarek aleyhinde birşeyler söylemek, yazmak, hapis için açık çek olarak kabul ediliyordu. Ancak BOP’tan cesaret bulun muhalefet liderleri, köşe yazarları, karikatürist ve sıradan Mısırlıların topyekün muhalefet bayrağını açması değişimi de getirdi. ‘Kefaya’ diyordu halk yani ‘Yeter’.

Bağımsız El Düstur Gazetesi’nin köşeyazarı İbrahim Abdülfettah, ‘Lütfen bizi yüzünüzden mahrum bırakır mısınız? Çünkü yeni bir yüz görmenin ne demek olduğunu hissetmek istiyoruz, 24 yıldan bu yana size bakıyoruz’ diyordu.

Devletin gazeteleri yine Mübarek’i desteklerken, muhalif basın first lady Suzan Mübarek’in 200 dolara saçını yaptırdığını, yolsuzluğun diz boyu olduğunu, üstelik oğlu Cemal’i de halef yetiştirdiğini yazıyordu.

Nahdet Masr Gazetesi’nin yazarlarından Muhammed Hasan el-Alfy, ‘Bu bizim bildiğimiz ülke değil, seçimler sirk gibi, ikinci sınıf ucuz bir film’ diyordu.

El Ahram Araştırma Merkezi’nin siyaset bilimcisi Nabil Abdülfettah, ‘Mısır’da sıradışı bir dönem yaşadık, halk şimdiye kadar hiç olmadık bir şekilde firavuna doğrudan saldırabildi’ dedi.

Seçimlerin diğer iki önemli aktörü olması beklenen ‘Ghad’ (Yarın) Partisi’nin lideri Ayman Nur ile Vafd Partisi’nin Başkanı Numan Gumaa da eleştiri fırsatını kaçırmadılar. Merkezi New York’ta olan Human Right Watch bir raporunda, ‘Bu seçimin önemi Devlet Başkanı Mübarek’in koltuğundan olma olasılığı değil, ilk kez birçok Mısırlı açıkça iktidarını hedef alabiliyor’ dedi. Mısır’da 32 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor ve ülkenin en büyük muhalefet grubu olan Müslüman Kardeşlerin seçimlere katılmasına izin verilmiyor.

Aktörler

Hüsnü Mübarek

Son firavun ve reis

24 yıldan bu yana Mısır’ı demir yumrukla yönetiyor. Lakapları; Son firavun, reis ya da ülkenin babası. İlk kez çok adaylı seçimlerle karşı karşıya olmasına rağmen yüzde 50’nin üzerinde oy alıp birinci turda kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. 77 yaşında. 1999 yılında yüzde 93.79 oyla seçildi. Seçimlere yolsuzluk karışabileceği iddiası var. Hakkındaki bir diğer eleştiri konusu ise oğlu Cemal’i yerine yetiştirmesi.

Ayman Nur

ABD hapisten kurtardı

Parlamentodaki en büyük muhalefet partisi olan Ghad’ın (Yarın) Partisi’nin lideri. Geçen Ocak ayında belgelerde sahtekarlık yaptığı gerekçesiyle tutuklanması yıldızını parlattı. ABD’nin araya girerek hapisten kurtardığı avukat Ayman Nur 40 yaşında ve adayların en genci. Siyaset sahnesine taze kan getirdi. İktidar partisi ‘Condoleezza Rice’ın sevgilisi’ adını taktı.

Ahmet El Sabahi

fesli Başkan adayı

Hüsnü Mübarek’in karşısına çıkan 17 adaydan biri olan Ahmet El Sabahi, seçim afişlerine Osmanlı fesini simge olarak seçti. Mısır’da kısa süreli de olsa sürdürülen seçim kampanyasında başından Osmanlı fesini çıkarmayan Sabahi ‘Mısır’ın geleceği tarihi geçmişine iki elle sanılmaktan geçer’ sloganını kullanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!