Güncelleme Tarihi:
Cenevre'de basın toplantısı düzenleyen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Cenevre-2 Konferansı'nın ilk tur görüşmelerinden elle tutulur bir sonuç elde edilemediğini belirtti. Muallim, bu durumu muhalefetin "toyluğuna" ve "içe yönük tehditlere" verdiğini söyledi.
Suriye'de ılımlı bir muhalefet olmadığını, sadece "terörist örgütler" olduğunu aktaran Muallim, ABD'yi de ülkenin iç işlerine açıkça müdahale etmekle suçladı.
"YAVAŞ İLERLİYOR"
İbrahimi'nin basın toplantısında yaptığı açıklamalarına göre 10 Şubat'ta başlayacak ikinci tur görüşmelerine muhalefet kanadı katılmayı kabul etti, Suriye hükümeti adına görüşmelere katılan temsilciler ise buna Şam yönetimiyle görüştükten sonra karar vereceklerini söyledi.
Görüşmelerle ilgili çok olumlu bir tablo çizmeyen İbrahimi, buna karşılık olumsuz bir yorumda da bulunmadı. Özel temsilci, "Taraflar arasındaki uçurum oldukça geniş ancak ufak da olsa ilerleme olduğunu gözlemledim" dedi. İbrahimi, ilerlemenin oldukça yavaş olduğu görüşmeler sırasında, ülke çapında bir ateşkes uygulanmasının da değerlendirildiğini söyledi.
İbrahimi, görüşmeleri "Bu, oldukça mütevazı bir başlangıç ancak üzerine barış inşa edebileceğimiz bir adım" diye konuştu.
FARKLI KAPILARDAN ALINDILAR
Suriyeli muhalifler ile rejimin heyetleri, ilk günlerde olduğu gibi bugün de farklı kapılardan içeri alındı. Suriye muhalefeti heyeti binaya A13 kapısından girerken, rejim temsilcileri A15 kapısını kullandı.
24 Ocak'tan bu yana aynı salonda bir araya gelen ancak şu ana kadar el sıkışmayan, karşılıklı konuşmaya ve siyasi müzakerelere başlamayan taraflar, toplantıda görüşlerini ve taleplerini yine İbrahimi aracılığıyla karşı tarafa iletti.
BM Suriye Temsilcisi İbrahimi dün düzenlediği basın toplantısında, bugünkü görüşmenin birinci turdaki son görüşme olacağını belirtirken, "Umarım ilk turdan bazı dersler çıkarmak ve bir sonraki tur için kendimizi daha iyi organize etmek için çaba göstereceğiz. Bunun başlangıç için yeterli olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuşmuştu.
Suriyeli muhalifler ve rejim temsilcileri, görüşmelerin ilk 7 gününde abluka altındaki bölgelere insani yardım konusunu tartışmış ancak herhangi bir uzlaşma sağlayamamıştı.
Suriye'de tam yetkili bir "geçiş yönetimi" oluşturulmasını öngören Cenevre Bildirisi'ni tartışmaya başlayan taraflar, rejimin, önce terör sorununun ele alınması ardından geçiş yönetiminin konuşulmaya başlanması ısrarı nedeniyle de herhangi bir ilerleme elde edememişti.
İKİNCİ TUR ŞUBAT’TA
Derin görüş ayrılıklarına rağmen her iki taraf da masada kalma ve görüşmelere devam etme isteklerini İbrahimi'ye iletti. Görüşmelerinin ikinci turunun 10 ya da 11 Şubat'ta başlaması bekleniyor.
Suriyeli muhalifler, görüşmelere verilecek arada diplomatik temaslara hız vermeyi hedefliyor. Muhalifleri bir araya getiren Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba'nın, bugünkü görüşmelerin tamamlanmasının ardından 50. Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde bir dizi görüşme yapmak üzere Almanya'ya hareket edeceği bildirildi.
Suriye rejimini insani yardım ve çözüm konularında adım atmaya zorlamak için uluslararası toplumun desteğini arayan Carba'nın, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmeler yapması bekleniyor.