Güncelleme Tarihi:
İMHA PLANININ HAZIRLAYICISIYDI
KIBRIS Rum yönetimi eski lideri Tasos Papadopulos, bir süredir tedavi gördüğü akciğer kanserine yenik düşerek hayatını kaybetti. Solunum yetmezliği şikayetiyle 22 Kasım’dan bu yana Lefkoşa Rum Genel Hastanesi yoğun bakım servisinde tutulmakta olan eski Rum lideri 5 yıl önce gırtlak kanseri tedavisi görmüştü. 1 Aralık’ta ise Papadopulos’un akciğerinde küçük hücreli kanser belirlendiği açıklanmıştı. Sıkı bir sigara tiryakisi olan Papadopulos, doktorları ve ailesinin tüm baskısına rağmen son günlerine kadar sigarayı bırakmadı. Doktorlar, Rum lideri sigara tiryakiliğinin öldürdüğünü belirtiyor.
2. Hrisostomos gömecek
Tasos Papadopulos, 15 Aralık Pazartesi günü düzenlenecek törenin ardından güney Lefkoşa’da toprağa verilecek. Pazartesi günü saat 11.00’de kilisede düzenlenecek cenaze törenini, Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos yönetecek. Papadopulos’un, 2. Hrisostomos tarafından gömüleceği belirtildi. Rum bakanlar kurulu, 12-15 Aralık tarihlerini yas ilan etti. Karar uyarınca, yas süresince bayraklar yarıya indirilecek, Rum Dışişleri Bakanlığı ve Rum dış temsilciliklerinde taziye defteri açılacak. Yas sürecince hiçbir etkinlik yapılamayacak ve pazartesi günü de okullar kapalı olacak.
Ağlayarak ’hayır’ çağrısı yaptı
2003 yılındaki seçimlerde Glafkos Klerides’i yenerek Rum liderliğine seçilen Papadopulos, 5 yıllık iktidarı döneminde Türkiye karşıtı bir politika takip etmişti. Rum terör örgütü EOKA’nın ünlü liderleri arasında yer alan Papadopulos, tarihe Türk düşmanlığı ve 2003’teki Annan planı referandumu öncesinde televizyonlardan gözyaşları içinde ’hayır’ çağrısı yapmasıyla geçti. 2003 yılında Rum yönetimi lideri seçildiğinde gündemde Annan planı vardı. Ankara’nın ve KKTC’nin Annan Planı’na "evet" demeyeceğine inandı ve ilk başka plana olumlu baktığı sinyalleri verdi. Ankara, Kıbrıs politikasını değiştirince, Papadopulos gerçek yüzünü gösterdi ve 2004 Nisan’ında Rumların çözüme "hayır" demelerinin başaktörü oldu. Papadopulos, Kıbrıslı Türklerin yok edilmesini öngören EOKA’nın ünlü Akritas planının da mimarları arasında yer alıyordu. 1964’te, ’Türk donanması adaya geldiğinde kurtaracak tek bir Türk bile bulamayacak’ sözünü söyleyen Papadopulos, ’Türk kasabı’ olarak anılıyordu.
Rauf Denktaş ile ’ölüm’ düellosu
KKTC Kurucu Başkanı Rauf Denktaş, 1967’de Ada’ya gizlice çıkarken yakalandığında Tasos Papadopulos’un kendisinin öldürülmesini teklif ettiğini öne sürmüştü. Denktaş, bunu kendisine 1968’de eski Rum lideri Glafkos Klerides’in anlattığını, o dönemde Çalışma Bakanı olan Papadopulos’un, Kiprianu ile beraber ’Derhal öldürülmeli’ dediğini, ancak Makarios’un buna karşı çıktığını ileri sürmüştü. Denktaş, buna anılarında yer verirken, olayın 2003’te basına yansıması üzerine Papadopulos, Denktaş’ı "Karpaz’daki bir köyde yakalanmasından sonra değil öldürülmesi, hakkında tek bir kelime bile söylendiği bir toplantı yapılmadı. Denktaş zevksiz bir masal anlatıyor" diye yalanlamıştı.
Talat, Rum halkına metanet diledi
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, eski Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un ölümü nedeniyle ailesine ve Rum halkına metanet diledi. Talat, Yenidüzen gazetesinin kuruluş yıldönümü resepsiyonu sırasında ölüm haberini alması üzerine yaptığı açıklamada, Papadopulos’un yakınları ve sevenlerinin üzüntüsünü paylaştığını belirtti. Papadopulos’un ailesine ve Rum halkına metanet dileyen KKTC Cumhurbaşkanı, cenaze törenine katılmayı düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine, "cenaze töreninin tarihi belirlendiğinde konuyu değerlendireceğini" söyledi. Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas da Papadopulos’un ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, ailesi ve sevenlerine baş sağlığı diledi.
Türklerin imhasını planlamıştı
1934’te Lefkoşa’da dünyaya gelen Papadopulos, İngiltere’de hukuk eğitiminin ardından 1955 yılında adada silahlı mücadele başlatan Rum terör örgütü EOKA’ya katıldı. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından dönemin Rum lideri Başpiskopos Makarios’un ilk kabinesinde Çalışma Bakanı olan Papadopulos, Makarios ekolünü temsil etti. 12 yıl boyunca Makarios hükümetlerinde farklı bakanlıklar yapan Papadopulos, 1969’da Glafkos Klerides’le birlikte Birleşik Parti’yi kurdu. Papadopulos, EOKA’nın Kıbrıslı Türkleri imhasını öngören Akritas planının da mimarları arasında yer aldı.
Hayatını Türkiye kurtardı
1974’te Yunanistan destekli EOKA lideri Nikos Sampson’un Makarios’a darbe yapması ve adanın Yunanistan’a bağlandığını ilan etmesinin ardından tutuklandı. Yunanistan’la birleşme anlamına gelen ENOSİS taraftarı EOKA militanları Papadopulos’u Magosa’da hapsetti. Öldürülmeyi bekleyen Papadopulos Türkiye’nin 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı düzenlemesi sonucunda serbest bırakıldı. Bu nedenle, Rum liderin hayatını Barış Harekatı’nın kurtardığı da belirtildi.
2000’e gelindiğinde Papadopulos, yine ünlü Rum siyasilerden Sipiros Kipriyanu’nun liderliğini yürüttüğü milliyetçi DİKO partisinin genel başkanlığına seçildi. 2003 yılındaki devlet başkanlığı seçimlerinde de iki dönem üst üste ülkeyi yöneten Glafkos Klerides’in karşısına çıktı. Komünist AKEL’in de desteğini alan Papadopulos, seçimlerde Klerides’i birinci turda devirmeyi başardı ve Rum yönetimi liderliğine geldi.
Papadopulos’un sahibi olduğu hukuk bürosunun, eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’in yurtdışına kaçırdığı paraların aklanmasına karıştığı iddia edildi. Evli ve 4 çocuk sahibi olan Papadopulos, 2004 Nisanı’ndaki dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın adını taşıyan Kıbrıs sorunu çözüm planına hayır çağrısı yaparak "Mr No" adıyla ünlendi. Bu yıl Şubat ayındaki seçimlerde birinci turda elenen Papadopulos, kendisini bir önceki seçimlerde iktidara taşıyan Komünist AKEL’e destek verdi ve Dimitris Hristofyas’ın seçilmesini sağladı.