Moskova tahıl anlaşmasını askıya aldı

Güncelleme Tarihi:

Moskova tahıl anlaşmasını askıya aldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 07:00

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Tahıl Koridoru anlaşmasının askıya alındığı duyuruldu. Açıklamada gerekçe olarak da Ukrayna tarafının Sivastopol deniz üssüne düzenlediği saldırı gösterildi.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Kırım’daki Sivastopol deniz üssüne düzenlediği saldırıyı gerekçe göstererek, 22 Temmuz’dan bu yana uygulanan “Tahıl Koridoru” anlaşmasını askıya aldığını açıkladı.

DENİZ ÜSSÜNE SALDIRI

Rus Bakanlık, Ukrayna ordusunun cumartesi sabahı Kırım Yarımadası’nda Rusya’nın kullandığı Sivastopol deniz üssüne SİHA saldırısı girişiminde bulunduğunu açıkladı. Açıklamada, “Ukrayna tarafından Karadeniz’deki savaş ve ticari gemilerimize yönelik gerçekleştirilen terörist saldırı girişimi nedeniyle Ukrayna’dan tahıl ve gıda ürünlerinin ihraç edilmesini öngören ‘Tahıl Koridoru’ anlaşmasına katılımımızı askıya alıyoruz” dendi.

Rusya, Sivastopol’daki saldırıya İngiliz askeri uzmanların dahil olduğunu iddia ederken, Ukrayna’daki askeri kaynaklara dayanan haberlerde, deniz üssündeki üç Rus savaş gemisinin ciddi hasar gördüğü öne sürüldü.

Haberin Devamı

‘7 MİLYONUN YİYECEĞİ’

Telegram hesabından yaptığı görüntülü paylaşımla Rusya’nın adımını değerlendiren Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, Moskova yönetimini eylül ayından beri süreci yavaşlatmaya çabalayarak 176 geminin tahıl koridorunda sıkışmasına neden olmakla suçladı. Sadece dün 2 milyon tondan fazla gıdanın denizde olduğunu belirten Zelenski, “Bu adım 7 milyondan fazla insanın gıdaya erişiminin daha da zorlaştığı anlamına geliyor” diye konuştu.

BM’DEN AÇIKLAMA

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da Twitter’dan yaptığı açıklamasında, Moskova’nın “sahte bir bahane kullandığını” öne sürerek, “Tüm ülkelere Rusya’nın açlık oyunlarına son vermesi ve yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etmeleri çağrısı yapıyorum” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric de, “Tüm tarafların önemli bir insani çaba olan Karadeniz Tahıl Girişimi’ni tehlikeye atacak faaliyetlerden kaçınması hayati önemdedir” açıklamasını yaptı.

İSTANBUL’DA İMZALANMIŞTI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in çabalarıyla 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalanan anlaşma kapsamında bugüne kadar 9 milyon 239 bin 819 ton tahıl ihraç edilmişti. 120 gün süreli anlaşmanın 18 Kasım’da uzatılması için müzakere yapılıyordu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!