Güncelleme Tarihi:
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün 8 ay sonra ilk kez el sıkışmış, baş başa görüşmelerinin ardından bu kez Suriye krizi için bir araya gelmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte Suriye konusunda üçlü bir mekanizma kurulmasına karar verildiğini açıkladı ve şunları söyledi: “Rusya ile Suriye konusunda daha önce aramızda değişik mekanizmalar vardı. Askerler arasında, dışişleri bakanlıkları arasında ve istihbaratta. Şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz. Bu akşam (dün akşam) St. Petersburg’a gidiyorlar. MİT Müsteşarımızla beraber bizim bakanlıktan ve Silahlı Kuvvetler’den bir askerimiz gidecek. Daha sonra bunu daha üst düzey, dışişleri bakanlarının da katıldığı düzeyde gerçekleştireceğiz” dedi.
‘ÜÇLÜ MEKANİZMA’
Hürriyet’in edindiği bilgiye göre Çavuşoğlu’nun söylediği “üçlü mekanizma”nın en önemli ayağını, iki ülke askeri makamları arasında bir koordinasyon merkezi kurulması oluşturacak. St. Petersburg’da bugün yapılması beklenen toplantıda Türk heyetinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri yetkilisi ile birlikte Genelkurmay Harekat Merkezi’nden bir askeri yetkili de bulunacak.
Üçlü mekanizma toplantısının ana hedefi, 24 Kasım uçak düşürülme olayının bir daha yaşanmaması. Askerler arasında kurulması planlanan koordinasyon merkezi, Suriye’de hava operasyonlarına devam eden Rus uçaklarının Türkiye Hava Sahası’nı ihlal etmesini önlemeyi hedefleyecek. Rusya’nın, Türkiye sınırında yapacağı operasyonlar öncesi uçuş koordinatları vermesinin sıkıntıları önleyebileceği belirtildi.
Kriz öncesi iki ülke genelkurmay başkanlıkları arasında planlanan ve 24 saat açık kalacak olan kırmızı hattın kurulmasının da gündeme gelmesine kesin gözle bakılıyor.
IŞİD’le mücadele koalisyonu içinde yer almasına rağmen Türk savaş uçaklarının Suriye içinde IŞİD unsurlarına yönelik hava harekâtı yapamaması da görüşmelerde ele alınacak.
Ankara, Rusya’nın 24 Kasım’dan sonra Suriye’ye yerleştirdiği S-400 füzelerinin Türk hava araçlarını “düşman unsuru” olarak görmemesini isteyecek.
Üçlü mekanizma toplantısında ayrıca Halep’te ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaşabilmesi ve IŞİD’le mücadele de gündeme gelecek. Rusya, güvenlik nedeniyle Türk vatandaşlarına getirdiği vizeyi ise hemen kaldırmaya sıcak bakmıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise “Genelkurmay ile Rus Genelkurmayı tekrar bir direkt hat oluşturdular. Temas halindeler. Askerler hangi hattan konuşuyorlar bilemiyorum direkt konuştukları, kırmızı, siyah mı...” ifadelerini kullandı.
‘NATO’YA KARŞI BİR ADIM OLARAK GÖRMÜYORUZ’
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, A.A.’ya verdiği röportajda Türkiye-Rusya zirvesinde savunma sanayi alanında işbirliğinin artırılması kararının çıkmasının, Türkiye’nin NATO sistemine uyumlu altyapısında değişiklik yapılacağı anlamına gelip gelmediği yönündeki soru üzerine, Türkiye’nin NATO’nun en önemli müttefiklerinden birisi olduğunu hatırlatarak, “NATO bölgesi dışında, savunma sanayiyle ilgili füze dahil işbirliği yapan ülkeler var, NATO müttefiki var. Dolayısıyla Türkiye bugüne kadar NATO üyesi ülkelerle bu konularda işbirliği yapmak istedi. Ama şu anda elde ettiğimiz sonuçlar bizi tatmin etmiyor. O nedenle bizim başka arayışlar içine girmemiz de son derece doğaldır. Ama biz bunu NATO’ya karşı bir adım olarak değerlendirmiyoruz” yanıtını verdi.