Molla'nın idamına isyan var

Güncelleme Tarihi:

Mollanın idamına isyan var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2013 01:35

Bangladeş’te Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla’nın önceki gün idam edilmesinin ardından “intikam yemini eden” taraftarları sokağa döküldü, en az beş kişi öldü.

Haberin Devamı

1971 yılındaki kanlı bağımsızlık savaşıyla ilgili kurulan savaş suçu mahkemesinde idama çarptırılan Abdülkadir Molla’nın önceki akşam (65) asılarak infaz edilmesinin ardından korkulan oldu. İdamdan kısa süre sonra Molla, Faridpur eyaletindeki köyünde gün ağarmadan 300’e yakın kişinin katıldığı törenle toprağa verildi. Oğlu Hasan Cemil, babasının vasiyetinin umrede giydiği ihramla toprağa verilmek olduğunu söyledi. Cemaat-i İslami’nin idamı “siyasi cinayet” olarak nitelendirip “Molla’nın kanının her damlasının intikamı alınacak” açıklamasının ardından, taraftarları önceki akşam sokağa döküldü. Başkent Dakka’daki ülkenin en büyük camisi yakınlarında cuma namazı çıkan olaylarda ise Cemaati İslam üyeleri, onlarca aracı ateşe verdi, bazı yolları kapadı. Polis kalabalığı dağıtmak için plastik mermi kullanırken bir çocuk ağır şekilde yaralandı. Çıkan olaylarda en az beş kişi öldü.

Haberin Devamı

GÖSTERİLERDEN KARELER

Mümine’nin ifadesi yaktı

Bağımsızlık savaşındaki rolüyle idam edilen ilk kişi olan “Mirpur’un (Dakka’daki bir banliyö) Kasabı” lakaplı Molla, 359’dan fazla silahsız sivili öldürmenin dışında tecavüzden de suçlanmıştı. Molla’nın en yüksek cezayı almasında, ailesi savaşta öldürülen kendisi ise kurtulmayı başaran Mümine isimli kadının ifadesi etkili oldu. Suçlamalara göre Molla, adamlarıyla birlikte Mirpur’da 26 Mart 1971’de o zaman 12 yaşında olan Mümine’nin ailesini katletti. Mümine, mahkemedeki ifadesinde babasının vurulduğunu, hamile annesi, 7 ve 9 yaşlarındaki kız kardeşlerinin palalarla öldürüldüğünü söylerken “Kardeşimi saklandığı yerden çıkardılar, daha sonra yere 12 adam yere yatırıp ona tecavüz etmeye başladı. Onları görüyordum ama çığlık atamıyordum” demişti. Molla’nın karısı ise Mümine’nin ifadesinin yalan olduğunu söylemişti.

‘Bangladeş tarihi bir yanlış yaptı’

Türkiye’de birçok ilde gıyabi cenaze namazı kılınırken, idamın engellenmesi için Bangladeşli mevkidaşını telefonla arayan ancak girişimi sonuçsuz kalan Başbakan Erdoğan, “Bangladeş tarihin affetmeyeceği tarihi bir yanlış yaptı... Bangladeş halkına sabır temenni ediyorum ve siyasi mücadeleyi de Bangladeş halkının bırakmaması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Çünkü çekilmek meydanı mevcut güçlere bırakmak anlamına gelir ve demokrasi mücadelesinden yılmamak gerekir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!