Güncelleme Tarihi:
Tahran, ‘Türk uçakları İran’ı bombaladı’ diyerek Türkiye’yi protesto edince, Ankara da İran’a nota verdi. İşte kriz yaratan Tahran’dan inciler:
Türkiye-İran ilişkileri yeni bir krize doğru hızla ilerliyor. Ülkesindeki her olaydan neredeyse Türkiye'yi sorumlu tutacak olan İran dün, Türk savaş uçaklarının askeri üslerini bombaladığı iddiasıyla Ankara'yı resmen protesto etti. Saldırıda biri subay 5 kişinin öldüğünü bildiren İran, ‘Türkiye bu tür saldırıları artık alışkanlık haline getirdi’ açıklamasını yaptı. İran öğrenci olaylarından da Türkiye'yi sorumlu tutmaya başladı. Türkiye de İran'ın notasına, ‘asılsız iddialar’ diyerek notayla karşılık verdi.
Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Aykut Sezgin dün İran Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. İran Dışişleri Bakanı'nın Batı Asya Masası Başkanı, Sezgin ile görüşmesinde, ‘Türkiye’nin İran topraklarına saldırı yönelttiğini' ve ‘sınır güvenlik güçlerinin hedef aldığını’ iddia ederek, Türkiye'yi protesto etti.
İranlı yetkili, ülkesinin ‘Misilleme hakkını saklı tuttuğunu’ belirterek, ‘Bu saldırının sorumluluğu Türk hükümetine aittir’ dedi.
Aynı yetkili, Türkiye'nin İran'dan resmi olarak özür dilemesi gerektiğini de ileri sürdü ve ‘Türk yetkililerin olayla ilgili ikna edici bir açıklama yapması lazım. Gelecekte böyle saldırıların tekrarlanmaması ve bütün zararın Türkiye tarafından karşılanması gerekiyor’ dedi.
İran'ın iddiasına göre, 4 Türk savaş uçağı önceki akşam Türkiye İran sınırı yakınındaki Piranşehr'e hava akını düzenledi. Türk uçakları askeri bir karargaha bir roket, yakınındaki aşiret çadırlarına da iki roket attı. Saldırıda biri subay 5 kişi öldü, 3'ü asker 10 kişi de yaralandı.
İran'ın yarı resmi yayın organı sayılan Tahran Times gazetesi Türkiye'nin iki ülke arasında kriz yaratmayı alışkanlık haline getirdiğini savunarak, ‘Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel İsrail’i ziyaret etti, ardından Türk savaş uçakları bizi bombaladı' iddiasında bulundu. Aynı gazete, İran'ı 6 gün boyunca alt üst eden öğrenci olaylarının arkasında Türkiye'nin bulunduğunu da öne sürdü.
Türk Dışişleri de İran'ın notasına ayrı bir notayla karşılık verdi. Dışişleri ve Genelkurmay arasında süren toplantılar sonucunda Tahran'ın iddialarının asılsız olduğu ortaya çıktı ve İran'ın Ankara Büyükelçisi Hüseyin Levasani Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Dışişleri yetkilileri, ‘İran’ın Türkiye'ye tehditkar ifadeler içeren asılsız açıklamaları' nedeniyle Tahran'a bir nota verildi. Askeri uzmanlardan oluşan bir heyet ise sınır bölgesine giderek ayrıntılı bir rapor hazırlayacak.