Mısır'da 'Veda Cuması'

Güncelleme Tarihi:

Mısırda Veda Cuması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 23:57

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen yüz binlerce muhalif, Tahrir (Kurtuluş) Meydanı'nda Cuma namazı kıldı. "Veda Cuması" ismi verilen gösterilere katılan protestocular, Mübarek görevden gidene kadar meydandan ayrılmayacaklarını belirtirken, muhalif lider Muhammed El Baradey'den sürpriz bir açıklama geldi. Baradey, Eylül ayındaki devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

<ımg> <ımg>

PROTESTOCULAR TAHRİR MEYDANI'NA AKIN EDİYOR

POLİS ARACI GÖSTERİCİLERİ BÖYLE EZDİ / WEB TV

MISIR HÜKÜMETİ ÖZÜR DİLEDİ / WEB TV   

Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanan protestocular, "Veda Cuması" adını verdikleri gösteriyle 30 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten Mübarek'i uğurlamak istiyor.     

Büyük gösteri öncesi yine yüzlerce kişi sokaklarda sabahlarken, muhalifler Salı günkü "1 milyon kişi protestosu"nun ardından bugün de yüz binlerce Mübarek karşıtı Tahrir Meydanı'nda toplandı.

Meydandaki insan sayısı Cuma namazının ardından katlanarak artarken, vaizlerin camilerde insanlara sakin olmaları yönünde çağrı yaptığı ve şiddet olaylarının önüne geçmeye çalışan ordunun rolünü övdüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Kahire'deki gösterilerde şu ana kadar büyük bir gerginlik yaşanmazken, Tahrir Meydanı yakınlarında toplanan bazı Mübarek taraftarları, muhaliflerin alanı doldurmasıyla birlikte geri çekildi.

Tahrir Meydanı'ndaki protestocuların sabırlı bekleyişi sürerken, Muhalif lider Muhammed El Baradey'den akşam saatlerinde sürpriz bir açıklama geldi. Baradey, Avusturya gazetesi Der Standard'a yaptığı açıklamada, Eylül'deki devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmayacağını belirtti.

AMR MUSA DA MEYDANDA

Gösteriler sırasında Mısır Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tentavi ve bazı üst düzey komutanlar da Tahrir Meydanı'nı ziyaret ederken, protestocuların meydanın girişlerinde kimlik kontrolü yaparak polisin alana girmesini engellediği belirtildi.

El Cezire, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın da Tahrir Meydanı'na geldiğini bildirdi.

Mübarek karşıtları, ülkenin en büyük ikinci kenti olan İskenderiye'de de geniş katılımlı protesto eylemleri gerçekleştirdi. Zaman zaman gerginliklere sahne olan İskenderiye'deki gösterilere yüz binlerce kişinin katıldığı bildirilirken, İsmailiye'de de 80 bin muhalifin kent merkezinde toplandığı ifade edildi.

Muhalefetin istifasını istediği Mübarek, dün ABC televizyonunda Christiane Amanpour'a verdiği röportajda, aslında görevi bırakmak istediğini ancak ülkeye kaosun hakim olmasından korktuğu için bunu yapamadığını söylemişti.

Haberin Devamı

New York Times ise abd yönetiminin, Mısırlı yetkililerle Mübarek'in derhal istifa etmesi konusunu görüştüğünü bildirdi. Yapılan görüşmelerde, Mübarek’in iktidarı yardımcısı Ömer Süleyman’ın kontrolündeki geçici hükümete bırakması ve Mısır ordusunun hükümete destek vermesinin amaçlandığı bildirildi.

Muhalif lider Baradey, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Mısır Devlet Başkanı'na ültimatom vererek, "Mübarek canını kurtarmak istiyorsa, Cuma'ya kadar iktidarı terk etmeli" demişti.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER'DEN DEVLET BAŞKANLIĞI AÇIKLAMASI

Muhalefetin "Veda Cuması" hazırlığı sürerken, İslamcı örgüt Müslüman Kardeşler, “devlet başkanlığı için aday çıkarmaya hevesli olmadıklarını” belirtti.

Haberin Devamı

El Cezire televizyonunun haberine göre, Mısır'ın en büyük muhalif hareketi Müslüman Kardeşler'in üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, "Mübarek rejiminin bitmesinin ardından müzakereye hazırız. Devlet başkanlığı adaylığına veya bir koalisyon hükümetinin parçası olmaya hevesli değiliz” dedi ve hükümetin örgütle “flört ettiğini” ifade etti.

El Beltagi, siyasi reformları görüşmeye davet eden hükümet temsilcilerinin, yasaklı örgütün parti olarak tanınacağı işaretini verdiğini söyledi.

Müslüman Kardeşler'in lideri Muhammed Bedi ise Mübarek'in iktidardan gitmesinden sonra Devlet Başkan Yardımcısı Süleyman ile diyaloğa hazır olduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Müslüman Kardeşler örgütü üyeleri, Mübarek karşıtı gösterilere katılıyor ancak gösterilerin organize edilmesinde herhangi bir rolleri olmadığını savunuyor.

Örgüt dün hükümetin görüşme davetini reddetmişti.

5 BİN YARALI

Mısır'da düzenlenen gösterilerde şimdiye kadar 5 bin kişinin yaralandığı bildirildi. El Cezire televizyonu Mısır Sağlık Bakanlığı kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, ülke genelinde yapılan gösterilerde şimdiye kadar 5 bin kişinin yaralandığını belirtti.

Protestoların 11'inci gününe girdiği Mısır'da sokaklar Çarşamba gününden bu yana muhaliflerle Mübarek taraftarları arasındaki çatışmalara sahne oluyor. İki grup arasındaki çatışmalarda resmi rakamlara göre 13 kişi öldü. BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, şu ana kadarki gösterilerde ölenlerin sayısının 300'ün üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

GÜVENLİK MÜSTEŞARLIĞI'NA ROKETLİ SALDIRI

Başkent Kahire'deki eylemler devam ederken, Mısır'ın kuzeyindeki El Eriş kentinde Güvenlik Müsteşarlığı binasına roket atıldığı bildirildi.

Görgü tanıkları, roketin, Gazze Şeridi sınırı yakınındaki kentte bulunan binaya bir tanktan atıldığını öne sürdü.

Camları kırılan binada yangın çıktığı bildirilirken, ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.

<ımg>

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!