Güncelleme Tarihi:
Ülke tarihinin en kötü ekonomik krizlerinden birini yaşayan Mısır’da bugün itibariyle sandık başına gidiliyor. Muhalefetin yoğun baskı altında olduğu seçimlerden Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin üçüncü kez galip çıkması bekleniyor. Muhalif seslerin hapse yollandığı ya da yargılanmayı beklediği Mısır’da el Sisi’ye (68) karşı fazla tanınmayan üç isim yarışıyor.
RAKİPLERİ KİMLER
- Merkez soldaki Cumhuriyetçi Halk Partisi’nin adayı Hazım Ömer (59), seçilirse katma değer vergisini kaldırarak enflasyonu kontrol altına almayı vaat ediyor.
- Sol görüşlü Mısır Sosyal Demokrat Partisi başkanı Farid Zahran (66) ise Sisi’nin iktidara gelmesinden bu yana sayıları binlerle ifade edilen “tüm vicdan mahkûmlarının serbest bırakılacağı” ve “baskıcı yasaların kaldırılacağı” sözünü veriyor.
- Diğer bir aday Abdel-Sanad Yamama (71). Liberal Vafd Partisi’nin lideri olan Yamama, daha önce Dünya Müslüman Birliği’nin avukatıymış.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER SANDIKTA YOK
Bugün başlayacak seçimler salı gününe kadar devam edecek. 106 milyonluk ülkede 18 yaş üstü Mısırlılar oy verecek. 2013 yılında ülkenin ilk demokratik seçimleriyle iktidara gelmiş olan Müslüman Kardeşler destekli Muhammed Mursi’yi deviren dönemin Savunma Bakanı el Sisi, daha sonra iki kez cumhurbaşkanı seçilmişti. Müslüman Kardeşler’in yasak olduğu gibi sandıkta herhangi bir adayı da bulunmuyor.
EKONOMİK KRİZ BÜYÜK
İthalata bağımlı bir ülke olan Mısır’da yerli para birimi olan lira Mart 2022’den beri yarı yarıya değer kaybetti. Enflasyon yüzde 40 civarında. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) baskısıyla kamuya yönelik sübvansiyonlar giderek azalırken özel sektör de küçüldü. Bloomberg analistlerine göre borç krizi konusunda Ukrayna’dan sonra en riskli ikinci ülke Mısır. Ayrıca Gazze’deki kriz, ülkeye olası mülteci akını da belirsizlikleri daha da derinleştiriyor.
GAZZE KRİZİNİ KOZ OLARAK KULLANABİLİR
Almanya’da yaşayan Mısırlı gazeteci ve akademisyen Hossam el-Hamalawy’ye göre Abdülfettah el Sisi’nin beklenen zaferinin “popülerlikle ya da olağanüstü ekonomik performansla pek ilgisi olmayacak.”
Hamalawy, “Sisi muhtemelen Gazze’deki savaşın kendisine Batılı ve Körfez hükümetleri ile uluslararası bağışçılar nezdinde bir koz sağlayacağını ve bu kozu ülkenin ekonomik ve mali krizini hafifletmek için kullanabileceğini umuyor” diyor.