Güncelleme Tarihi:
Mısır hükümeti tarafından 2013 Aralık ayında terör örgütü olarak ilan edilen Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyelerinin katılmadığı seçimlerde, Mübarek döneminin önemli isimlerinin adaylığı dikkati çekiyor.
Mısır Halk Meclisi olarak bilinen Mısır Parlamentosu seçimleri, 3 Temmuz 2013 tarihinde ordunun yönetime el koymasından sonra görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ardından ilan edilen "Yol Haritası"nın üçüncü aşamasını oluşturuyor.
Yol Haritası'nın birinci aşaması Anayasa yapımı ve referandum oldu. Ocak 2014'te yapılan referandumun ardından yeni anayasa kabul edildi. İkinci aşama ise Cumhurbaşkanlığı seçimleriydi. Haziran 2014'te Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı.
Mısır eski anayasasında, Mısır Halk Meclisi ile meclisin alt kanadı "Şura Meclisi" bulunmaktaydı. Ancak yeni Anayasa'da Şura Meclisi yer almıyor. Geçen Mart ayında yapılması kararlaştırılan seçimler, İdare Mahkemesi tarafından seçim kanunundaki yasalara aykırı maddeler nedeniyle ertelenmişti.
MİLLETVEKİLİ SAYISI, PARTİ LİSTELERİ VE BAĞIMSIZLARIN ORANI
Mısır Cumhurbaşkanı'nın parlamento aritmetiği üzerinde önemli bir etkisi var. Anayasaya göre milletvekillerinin yüzde 5'ini yani 28 milletvekilini Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi bağımsız aday listesinden atayacak. Söz konusu uygulama Hüsnü Mübarek döneminde de vardı.
Yeni parlamento 568 milletvekilinden oluşacak. Bunlardan 420'si bağımsız milletvekili, 28'ini ise Cumhurbaşkanı Sisi atayacak, parlamentoya sadece 120 milletvekili siyasi parti listelerinden girebilecek.
Parlamentonun büyük kısmının bağımsızlardan oluşmasının Mısır anayasası ile ilgili olduğu yorumlanıyor. Çünkü Mısır anayasasına göre parlamentoda üçte iki çoğunluğun sağlanması halinde Cumhurbaşkanının durumu kritik bir hal alıyor. Üçte iki çoğunluğun sağlanması halinde Cumhurbaşkanıyla ilgili referandum kararı alınabiliyor.
SEÇİMİN AŞAMALARI VE OY KULLANMA YERLERİ
Seçimler iki ayrı aşamada yapılıyor. İlk aşama 27 vilayetin 14'ünde seçmenler bugün sandık başına gidiyor.
İlk aşamada seçimlerin başladığı vilayetler Giza, Feyyum, Beni Suveyf, El Minye, Asyot, Vadi el Cedid, Suhac, Gına, Luksor, Asvan, Kızıldeniz, İskenderiye, Bahira ve Matruh.
İkinci aşamada ise halk 13 vilayette sandık başına gidilecek. Bu aşamadaki vilayetler Kahire, Kalyubiyye, Dekahliyye, Menufiyye, Garbiyye, Kefr el Şeyh, Şarkiyye, Dumyat, Port Said, İsmailiyye, Suveyş, Kuzey Sina, Güney Sina'dan oluşuyor.
Ülke vilayetlerinin bu şekilde bölünmesi 25 Ocak Devrimi'nden sonraki seçimler ile başladı. Sandık başlarında mutlaka bir yargı mensubunun bulunması gerekiyor. Bu nedenle bütün vilayetlerde aynı anda seçim yapılamıyor.
Yargı mensuplarına iki günlük seçim mesaisi için Mısır şartlarında iyi bir ödeme yapılıyor. Mursi döneminde yapılan anayasa referandumunda sandıklarda görev almayı kabul eden yargı mensuplarına yaklaşık 3 bin ABD Doları ödeme yapılmıştı. Çünkü yargı mensuplarının yarısına yakını görev almak istememişti.- Mısır için seçim tarihleri
Mısır'da seçimlerin "daha iyi organize" edilmesi için ülke bölgelere ayrılmış durumda. 27 ilin İlk 14 vilayetinde bugün ve yarın seçmenler sandık başına gidecek. Diğer 13 vilayette ise seçim 22 ve 23 Kasım 2015'te yapılacak.