Güncelleme Tarihi:
Devlet televizyonu, yarın 15.00'te başlayacak sokağa çıkma yasağının, ertesi gün 08.00'e kadar uygulanacağını duyurdu.
Mısır'da gösterilerin başladığı Salı gününden bu yana ölenlerin sayısının 150'yi aştığı belirtiliyor. Güvenlik ve hastane kaynaklarının verdiği kesin bilgilere göre ise, 33'ü dün olmak üzere beş günde toplam 102 kişi öldü. Ölenler arasında Başkent Kahire'de hayatını kaybeden üç polis memuru da buluyor. Mısır ordusu, Kahire'de büyük ölçüde kontrolü sağlarken, üç savaş jetinin Tahrir Meydanı üzerinde alçak uçuş yaptığı bildirildi.
Mübarek'in 30 yıl sonra ilk defa İstihbarat Şefi General Ömer Süleyman'ı devlet başkanlığı yardımcısı olarak ataması da olayları Mısır'da protestoları sonlandırmadı.
İSTİFASINI İSTİYORLAR
Mısır'ın başkenti Kahire'nin merkezinde toplanan binin üzerinde gösterici, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesini isteyerek, başkan yardımcısı atanmasını reddetti.
İstihbarat başkanı Ömer Süleyman'ın cumhurbaşkanı yardımcısı atanmasına atfen göstericiler, "Hüsnü Mübarek, Ömer Süleyman, her ikiniz de Amerikalıların ajanısınız" diye slogan attı.
Göstericiler ayrıca, "Mübarek, Mübarek uçak bekliyor" diye bağırdı.
Hükümetin istifasının ardından Mübarek, kendisine yakın Süleyman’ı cumhurbaşkanı yardımcılığına atamasının yanı sıra, Sivil Havacılık Bakanı Ahmet Şefik’i başbakanlığa atamıştı.
MUHALİF LİDERLER HAPİSTEN KAÇTI
Mısır'da yönetime karşı gösteriler devam ederken, bir cezaevinden üç binden fazla mahkumun kaçtığı belirtildi. Alınan bilgilere göre yapılan, firarlar başkent Kahire'nin 100 kilometre kuzeyindeki Vadi Natrun'daki cezaevi de dahil olmak üzere dört ayrı hapishanede yaşandı.
Gece saatlerinde dışarıdan gelen silahlı kişilerin yaptığı baskın sonrası cezaevinde çıkan isyanın ardından kaçan mahkumların arasında, yedisi lider kadrodan olmak üzere, 34 Müslüman Kardeşler örgütü üyesinin bulunduğu bildiriliyor.
Bu cezaevlerinde bulunan 10 kadar Türk'ten haber alınamıyor.
Bu arada, Mısır'daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in atamalarını reddetti. Buna karşın, Mısır’ın muhalefet lideri ve Nobel ödüllü eski BM yetkilisi Muhammed El Baradey'e destek verdiklerini açıkladı.
Örgüt yaptığı yazılı açıklamada, atamaları halkın taleplerini çarpıtmak ve devrimi başarısızlığa uğratmak için bir girişim olarak nitelendirdi.
TÜRKLER TAHLİYE EDİLİYOR
Mısır’daki iç karışıklık yüzünden çok sayıda turist ülkeyi terk etmeye başladı. Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Mısır'da bulunan Türklerin tahliyesine de bugün başlandı. Mısır’dan kaçan Türk vatandaşları THY’nin Kahire-İstanbul seferini yapan TK-693 sayılı tarifeli uçağıyla sabah saat 06:00’da Atatürk Havalimanı’na geldi.
THY yetkililerinden alınan bilgiye göre, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine Mısır'da yaşayan Türk vatandaşların tahliyesi için THY'ye ait 3 uçak, Atatürk Havalimanı'ndan Mısır'a gönderildi. Uçaklardan biri Kahire'ye, ikisi İskenderiye'de giderken, bu şehirlerde bulunan 750 vatandaşın Türkiye'ye tahliyesini gerçekleştirecekler.
Gelen yoğun talep üzerine, Kahire'ye bugün içinde iki uçak daha gönderme kararı alındı.
Bu arada, Türk-Mısır İşadamları Derneği Başkanı Zeki Ekinci, Mısır'da bulunan Türk yatırımlarına yönelik şu ana kadar bir saldırının söz konusu olmadığını söyledi.
EL CEZİRE'YE YASAK
Protestoların dünya basınında oldukça fazla yankı bulması hükümetin bu yönde attığı adımları da beraberinde getirdi. Ülkede görevinden ayrılacak olan Enformasyon Bakanı Mısır'daki hükümet karşıtı olayları dünyaya duyuran El Cezire televizyonun faaliyetlerinin durdurulması için talimat verdi.
Resmi haber ajansı Mena'ya göre, bakanlığın emriyle El Cezire'nin yayın hakları bugün itibariyle iptal edilirken, yayın organı için çalışan gazetecilerin tamamının akreditasyonları iptal edildi.
Merkezi Katar olan yayın kuruluşu, Mısır'da faaliyetinin yasaklanmasının, "Mısır halkının susturulması" amacını taşıdığını savundu. Televizyon yönetiminden yapılan açıklamada, "El Cezire, bu sabah Mısır makamlarınca iletilen Kahire bürosunun kapatılması kararını şiddetle kınıyor" denildi.
YERİNE OĞLU MU GEÇECEK?
İstihbarat başkanı Süleyman’ın Cumhurbaşkanlığına atanması, Mübarek’in nihayetinde ordunun onaylayacağı şekilde gücünü devredeceği görüşlerinin doğmasına yol açtı. 82 yalındaki Mübarek, kendisinden sonra yerine gelecek kişi hakkındaki planlarını, isyanın başladığı haftaya kadar netleştirmemişti. Bugün, iktidarını 47 yaşındaki oğlu Cemal’e aktarması bekleniyor.
Cemal’in Cumhurbaşkanı olup olmayacağı belirsizliğini sürdürürken, ABD ve İsrail ilişkilerinde önemli rolü bulunan Süleyman’ın ve bir diğer askerin, Ahmet Şefik’in hükümette önemli yerlere atanması, ülkede kaosun çıkabileceğinden endişe duyan Mısırlıları bir nevi rahatlattı.
YURT DIŞINDA DA PROTESTOLAR VAR
New York'ta yaşayan Mısırlılar da Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i protesto etti. BM binasının karşısındaki Dag Hammarskjold Parkı'nda toplanan grup, Mısır'da protesto gösterileri düzenleyen soydaşlarına tam destek verdiklerini belirterek, "Halk rejimin değişmesini istiyor" diye slogan attı.
DIŞARDAN MÜBAREK'E REFORM BASKISI Dünya liderleri de Mübarek'e reformlara hemen başlaması yönünde baskı yapıyor. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya liderleri Mübarek'e şiddetten kaçınması ve reformları hayata geçirmesi çağrısı yaptı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada siyasi reformları hayata geçirecek adımlar atılması ve evrensel haklara saygı gösterilmesi tavsiye edildi. İngiltere, Fransa ve Almanya liderleri de ortak bir açıklama yayınlayarak Mısır yönetiminden silahsız sivillere karşı şiddet kullanılmaması ve göstericilerin barışçıl şekilde yapılan protestolarına izin verilmesi istendi. OBAMA’DAN ÇAĞRI ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Mısırlı yetkililere, barışçıl protestoculara karşı şiddet kullanmaktan kaçınması çağrısında bulundu. Mısır'daki durumu yakından takip ettiklerini belirten Obama, ilk önceliklerinin olaylarda ölüm ve yaralanmaların meydana gelmesini önlemek olduğunu kaydetti. İngiltere, ABD ve Fransa vatandaşlarına zorunlu haller dışında Mısır'a gitmeme çağrısında bulundu. ABD ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmek için hazırlıklara başladı. CLINTON: MÜBAREK DEMOKRASİ ADINA YETERİNCE ADIM ATMADI ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton,Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, demokrasi yolunda halen yeterince adım atmadığını söyledi. Clinton, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, “iyi yönde bir geçiş”istediklerini belirterek, “Halen iktidarda olan Mübarek, rejiminden geçişin kolaylaşması için gerekeni yapmasını istiyoruz” dedi. Mısır'da özgür ve adil seçimlerin yapılmasını görmek istediklerini ifade eden ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ABC televizyonundaki konuşmasında da Mısır’a yardımların askıya alınıp alınmayacağıyla ilgili soru üzerine, şu an böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.
ERDOĞAN İLE MISIR'I KONUŞTU
Obama, Başbakan Tayyip Erdoğan'la telefonda görüşerek, Mısır ve Tunus'taki durum hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan ve görüşmede, bölge halklarının meşru ve doğal demokratik haklarının karşılanması gerektiği hususunda görüş birliğine varıldığı ifade edilen açıklamada, "Bu bağlamda halklara karşı şiddet kullanılmaması yönündeki hassasiyetin altı çizilerek, bölge ülkelerinde gelişen olayların derin ve köklü istikrarsızlıklara yol açmaması arzusu dile getirilmiştir. İstikrarsızlıkların bölge ülkelerine zarar verici sonuçları olacağı hususundaki endişeler paylaşılmıştır. Görüşme, tarafların bundan sonraki gelişmelerde daha sık temas halinde olmaya karar vermeleriyle sona ermiştir" denildi.
NETANYAHU: AMACIMIZ MISIR’LA BARIŞIN SÜRMESİ
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bizim amacımız, Mısır ile barışın sürmesi" dedi.
Netanyahu, haftalık olağan kabine toplantısının başında yaptığı açıklamada, İsrail'in Mısır'daki olayları yakından takip ettiğini belirterek, bu konuda Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile konuştuğunu söyledi.
Suudi Arabistan Kralı Abdullah Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile dün yaptığı telefon görüşmesinin ardından dün gece yarısı Obama ile de bir görüşme yaptı. Görüşmede, hem ABD hem de Suudi Arabistan'ın, Mısır'daki "kaos, yağma, masumlara gözdağı,özgürlük ve ifade özgürlüğünün kötüye kullanılması, gizli hedefler için kaosun körüklenmesi" gibi olayları onaylamadığı bildirildi.
Kral Abdullah "kardeş Mısır halkının güvenliğinin, istikrarının hiç bir gerekçe ile pazarlık konusu edilemeyeceğini" bildirirken, Mısır'ın potansiyeli ve başarısının Arap ve İslam milletlerinin kapasitesinin ana parçası olduğuna dikkat çekti.
MÜBAREK KOMUTANLARLA GÖRÜŞTÜ
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bir askeri karargahta üst düzey komutanlarla toplandığı bildirildi.
Devlet televizyonu, Mübarek'in dün atanan cumhurbaşkanı yardımcısı Ömer Süleyman, Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi, Genelkurmay Başkanı Sami El Anan ve diğer komutanlarla görüşmesinin görüntülerini yayınladı.
Resmi haber ajansı da, Mübarek'in güvenlik operasyonlarından sorumlu silahlı kuvvetler merkezinde inceleme yaptığını duyurdu.
AZERBAYCAN BÜYÜKELÇİLİĞİ PERSONELİ ÖLDÜ
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Mısır’da meydana gelen olaylarda Azerbaycan'ın Kahire büyükelçiliğinde görevli bir personelin öldüğünü açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Elhan Poluhov'un yaptığı açıklamada,“Kahire büyükelçiliğinde sayman olarak görev yapan Nicat Gocayev, dün akşam,büyükelçilikten evine dönerken, aldığı kurşun yarası neticesinde öldü” ifadesi kullanıldı.