Güncelleme Tarihi:
MISIRLILAR SABAHA KADAR BAYRAM YAPTI
Mübarek’in istifası sadece bölgede değil dünyanın her köşesinde bir bayram havası yarattı. Mısır’dan Fransa’ya ABD’den Tayland’a insanlar ellerinde dövizler ve Mısır bayraklarıyla sabaha kadar sokaklarda kutlama yaptı.
Kutlama yapanlar "Mısır özgürdür!" sloganları atarken birbirlerine şeker dağıttı, havai fişekler ve havaya açılan kutlama ateşleri bütün gece sokakları inletti.
Mısır’ın en büyük gazetelerinden Şoruk “Halkın zaferi! Halk yeni bir rejim istiyor” manşetiyle çıktı.
Mısır Anayasa Konseyi bugün bir araya geldi. Konsey'in toplantısının dört saat süreceği bildirildi.
Mısır ordusu da devrimin kalbi olan Tahrir Meydanı’nın çevresindeki barikatları kaldırmaya başladı.
Başta başkent Kahire olmak üzere sokaklardaki tanklar yavaş yavaş çekilirken, yüzlerce sivil gönüllü, metal bariyerlerin, dikenli tellerin ve 18 gün süren gösteriler boyunca yakılan otomobillerin enkazlarının kaldırılması için askerlere yardımcı olması dikkat çekti.
"SONUNA KADAR BURADAYIZ"
Ancak bazı Mısırlılar ordu yeni adımlar atmaya söz verene kadar meydandan ayrılmamaya yemin etti. Meydandakiler parlamento dağıtılıp ve geçiş hükümeti kurulana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.
Tahrir’de kamp kuran vatandaşlardan biri olan Ali Muhammed, “Ordunun iktidarın demokratik transferini nasıl yöneteceğini görmek istiyoruz. Bekleyip görmek zorundayız” dedi.
Öte yandan Tahrir Meydanı yakınlarında bulunan ve dev bir antik Mısır tarihi koleksiyonuna ev sahipliği yapan Ulusal Müze’nin çevresindeki bariyerlerin de kaldırılmaya başlandığı belirtildi.
Güvenlik güçlerinin gösteriler sırasında yaşanan ayaklanmalarda cezaevlerinden firar eden 10 bin kişinin yeniden tutukladığı, 13 bin kişinin ise halen aranmakta olduğu belirtildi.
Bu arada Mısır borsasının yaklaşık üç hafta kapalı kaldıktan sonra Çarşamba günü açılacağı ifade edildi.
Mısır devlet televizyonu ordunun geceleri uygulanan sokağa çıkma yasağını gevşettiğini duyurdu. Buna göre yasak gece yarısı başlayacak ve sabah 6’ya kadar sürecek. Bu açıklama ülkede durumun normale dönüşünün son işareti olarak algılandı.
HÜKÜMET YETKİLİLERİNE UÇUŞ YASAĞI
Bu arada Kahire Havaalanı sorumlularından yapılan açıklamada eski ve halihazırdaki hükümet yetkililerinin yurtdışına çıkışlarına kısıtlama getirildiği belirtildi.
Adının açıklanmasını istemeyen havaalanı sorumlusu, Associated Press’e, yurtdışına çıkabilmek için silahlı kuvvetlerden ya da savcıdan rapor alması gereken eski hükümet yetkililerinin isimlerinden oluşan bir listenin kendilerine ulaştığını belirtti ancak listedeki isimlerin kim olduğunu açıklamaktan kaçındı.
Sorumlu, Enformasyon Bakanı Enes el Fiki’nin bagajını gönderdiğini ancak muhtemelen haberi aldıktan sonra Londra’ya yapacağı planlanmış seyahat için havaalanına gelmediğini belirterek “Bu emirler eski dönemde yetki sahibi olan herkesin yurtdışına uçmasını önlemeyi amaçlıyor” dedi.
MÜBAREK BAE'YE Mİ GİDİYOR?
Öte yandan Kuveyt'in El Kabas gazetesi dün Kahire'den ayrılan ve Şarm el Şeyh'e gittiği bildirilen eski Devlet Başkanı Mübarek'in Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) sığınacağını öne sürdü.
Gazetenin haberine göre Mübarek BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayid el Nahyan'la görüştü. Bakan el Nahyan Mübarek'e üç alanda yardımcı olabileceklerini söyledi. Bunların Mübarek'in uluslararası alanda güvenliğinin sağlanması, kendisinin ve ailesinin hakkında dava açılmamasının garantilenmesi ve şahsi varlığına el konmasının önlenmesi olduğu belirtildi.
Gazete ayrıca Dışişleri Bakanı'nın "BAE'nin Mübarek'i El Ein şehrinde bulunan bir sarayda kabul etmeye hazır olduğunu" söylediğini de bildirdi.