Güncelleme Tarihi:
MISIR’da mahkeme, El Cezire kanalında görevli üç gazeteciyi 7 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırdı. Katarlı El Cezire televizyonunun İngilizce kanalında çalışan Avustralya-Litvanya çifte vatandaşı muhabir Paul Greste, Mısır asıllı Kanada vatandaşı Kahire Büro Şefi Muhammed Adil Fehmi ve Mısırlı prodüktör Baher Muhammed, 29 Aralık 2013’te başkent Kahire’de bir otelde gözaltına alınmıştı. Üç gazetecinin hapis cezasına çarptırılmasına gerekçe olarak “yalan haberler yaparak Müslüman Kardeşler örgütüne yardım etmek” gösterildi. Greste, Fehmi ve Muhammed 7’şer yıl cezaya çarptırıldı. Muhammed’e ayrıca “silah bulundurma” suçundan da 3 yıl hapis cezası verildi. Davada aralarında İngiliz gazeteciler Sue Turton ve Dominic Kane ile Hollandalı gazeteci Rena Netjes olmak üzere 11 sanık da gıyabında yargılandı. Bu sanıklara da 10 yıl hapis cezası verildi. Davada toplam 20 sanık yargılanıyordu. Savcılık yabancı sanıklar için 15, Mısırlı sanıklar için 25 yıl hapis cezası istemişti.
DÜŞ KIRIKLIĞI
Hüküm karşısında yıkıldığını söyleyen Greste’nin kardeşi Andrew, “Bu, kesinlikle beklediğimiz karar değildi. Ben beraat ümit ediyordum. Özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Savunma avukatı Şaban Said, “Sanıklara karşı hiçbir kanıt yok. Adalet olmadığı için artık bütün gazeteciler kendileri için endişelenmeli. Hâkim olan siyasettir” ifadelerini kullandı. İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan kaynaklar temyize başvurulabileceğini ve bir affın mümkün olduğunu belirtti. Mısır’da Müslüman Kardeşler’in desteklediği Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi geçen yıl deviren cunta, El Cezire’yi Katar devletinin politikalarını savunan bir medya kuruluşu olarak değerlendiriyor.
Yıkıcı bir karar
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Mısır’da gazetecilerin suçlu bulunmasından dolayı dehşete düştüğünü açıkladı. Mısır’ın Londra Büyükelçisi de Bakanlığa çağrıldı. Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, “Avustralya hükümeti hükümden ötürü şoktadır. Bu davada mahkemenin böyle bir karara varmasına inanmak güç” dedi. Uluslararası Af Örgütü’nden (AI) Philip Luther, “Bu, kendileri ve aileleri için yıkıcı bir karar, Mısır’da basın özgürlüğü için ise kara bir gündür” ifadelerini kullandı.