Mir'in düşüşüne 40 kişi tanık olacak

Güncelleme Tarihi:

Mirin düşüşüne 40 kişi tanık olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2001 00:00


Haberin Devamı

Bir kaç gün sonra dünyaya düşecek Rus uzay istasyonu Mir'in düşüşü ABD'de uzayla ilgili yetkililerce dikkatle takip edilirken, dev uzay istasyonunun atmosfere girişi bir turistik geziyle de izlenecek.

ABD'nin Colorado eyaletindeki Peterson hava üssünde bulunan Amerikan Uzay Komutanlığı (USSC), hassas radarları sayesinde dünya yörüngesinde 8300 nesneyle birlikte 137 tonluk Mir'i de dakika dakika izliyor.

Asıl görevi bu nesneler uydulara yaklaştığında tehlikeyi duyurmak ve saldırı durumunda düşman balistik füzelerini tespit etmek olan USSC, internetteki sitesinden ''www.peterson.af.mil/usspace'' de Mir'in durumunu dakika dakika iletiyor. Buna karşın istasyonun atmosfere girişi yaklaştıkça, pozisyon verilerinin daha az belirgin olacağını belirten USSC, Mir'in dünyaya düşüşü sırasında atmosfere giriş noktasını 2 saat öncesinde belirleyebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

USSC, düşüş sırasında elde ettiği bilgileri bu olayı izleyen diğerkuruluşlarla, özellikle Amerikan ve Rus uzay daireleri ve Moskova'dakiuzay komuta merkeziyle paylaşacağını bildirdi. Bu arada, NASA, Mir'in dünyaya düşüşünü ''daha sınırlı'' bir şekilde izleyeceğini, USSC ve Rus uzay makamlarıyla bağlantı halinde olacağını açıkladı.

Mir'in dünyaya düşüşü bilimsel boyutunun yanı sıra turistik geziyede neden oluyor. Amerikan işadamlarınca kiralanacak bir uçakta 40 kadar turist, Rusuzay istasyonunun düşüşünü, Büyük Okyanus'un kilometrelerce üzerinde bulutları aşarak izleyebilecek. Aralarında Sergey Avdeyev ve Elena Kondakova'nın da bulunduğu, Mir'de görev yapmış 4 Rus kozmonot, uçak yolculuğuna katılacak.

MirReentry.com adı verilen bu gezinin organizatörlerinden Marc Herring, kişi başı 5 bin ila 10 bin dolar ödeyecek yolcuların sadece ''ufukta bir göktaşı çizgisi'' göreceklerini belirtirken, uçağın da güvenlik nedeniyle Mir'in atmosfere gireceği yerin çok uzağından uçacağını kaydetti. Bu gezinin fikir babası Rick Citron da uçakta Mir'de görev yapmış kozmonotların da bulunmasının ''geziyi daha tarihi kılacağını ve deneyimlerine bir heyecan ve dram boyutu ekleyeceğini'' söyledi.

Haberin Devamı

23 Mart Cuma Sabahı 08:30'da düşecek

Rus yetkililer, uzay istasyonu Mir'inCuma sabahı TSİ 08.30'da dünyaya düşürüleceğini bildirdiler. İnterfaks ajansının haberine göre, Rus uzay ajansı yetkilileri, 137 ton ağırlığındaki dev uzay istasyonunun düşüşü için 220 km irtifada, Progress yük aracı tarafından 3 ''tepkime'' verileceğini belirttiler.

Büyük bölümü atmosferde imha olacak istasyonun toplam ağırlığı 20 tonu bulacak 1500 kadar parçasının, Büyük Okyanus'un güneyinde Yeni Zelanda ile Şili arasındaki 200 km eninde ve 6000 km boyunda bir alanadüşmesi bekleniyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!