Milyonda bir görülüyor! ‘Katı Kişi Sendromu’na yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Milyonda bir görülüyor ‘Katı Kişi Sendromu’na yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2022 07:00

Dünyaca ünlü şarkıcı Celine Dion, kendisine nadir görülen bir nörolojik hastalık teşhisi konduğunu duyurdu. Dion, kaslarının kontrolsüz bir şekilde kasılmasına yol açan ve ‘Katı Kişi Sendromu’ olarak bilinen rahatsızlığa yakalandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Kanadalı şarkıcı Celine Dion, Instagram hesabından yayınladığı video mesajda, “Uzun zamandır sağlık sorunları yaşıyorum. Bu zorluklarla yüzleşmek ve neler yaşadığımı anlatmakta çok zorlandım” diye konuştu. 5.2 milyon takipçisi olan Dion, hastalığının milyonda bir kişide görüldüğünü belirterek, “Bu nadir hastalıkla ilgili hâlâ öğrenme aşamasında olsak da yaşadığım kas spazmlarının ondan kaynaklandığını biliyoruz artık” dedi.

TURNELERİNİ İPTAL ETTİ

54 yaşındaki şarkıcı, bu spazmların hayatını her alanda etkilediğini ve ses tellerini kullanırken de sorun yarattığını belirterek “eskiden olduğu gibi şarkı söylememi engelliyor” diye konuştu. Hastalığı nedeniyle yürüme ve şarkı söylemede güçlük çektiğini belirten Dion, gelecek yıl için planlanan İngiltere ve Avrupa turnelerini yapamayacağını söyledi.

Haberin Devamı

YENİDEN SAHNELERE DÖNMÜŞTÜ

Celine Dion, 2014’te eşi René Angélil’in kanserle mücadele ettiğini belirterek, kariyerini süresiz olarak askıya aldığını açıklamıştı. 2016’da yeniden sahnelere dönen Dion, eşinin ve erkek kardeşi Daniel Dion’un ölümü üzerine gösterilerine tekrar ara vermişti. Dion 2019’da ‘Courage’ (Cesaret) albümünü çıkardı.

SPAZMLAR KEMİKLERİ KIRABİLİR

Katı Kişi Sendromu” yani orijinal adıyla “Stiff Person Syndrome” (SPS) çok nadir görülen bir nörolojik rahatsızlık. Milyonda bir görülen bu hastalık “gövde ve uzuvlardaki kaslarda katılık hali; ses, dokunma ve üzüntü gibi uyarıcılara karşı aşırı hassasiyet ve bunların tetiklediği kas spazmları” olarak tanımlanıyor. Kronik ağrı, bozulmuş hareketlilik ve omurga eğriliği genel belirtileri arasında yer alıyor. Spazmlar şiddetli ve öngörülemeyen bir şekilde ortaya çıkabilir ve bazen kemikleri dahi kırabilecek seviyeye ulaşabilir. Normal insanların reflekslerinden yoksun oldukları için bu kişilerin düşmesi ağır yaralanmalara yol açabiliyor. SPS’nin kesin tedavisi olmamakla beraber anksiyete ve kas gevşetici gibi ilaçlar hastalığın hızını ve semptomlarını azaltabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!