Güncelleme Tarihi:
ABD, Kosova'da kan akıtan Sırpları BM'den yetki almadan vurmakta kararlı; NATO'daki müttefikler ise karar aşamasında. Askeri operasyon ihtimali nedeniyle Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'da panik havası var. Sığınaklar hazırlandı, halk yiyecek stoku yapmaya başladı. Yönetim ise ‘‘Panik ve korku yaratanlara ağır cezalar verilecek’’ diye uyarıda bulundu.
Batılı müttefikler Kosova'daki şiddeti sona erdirmeyen Sırpları vurmaya adım adım yaklaşırken, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç de olası bir NATO operasyonuna karşı hazırlık talimatı verdi.
Miloseviç'in ABD Yönetimi'nin özel temsilcisi Richard Holbrooke'la yaptığı görüşmeden somut bir sonuç elde edilememesi üzerine, Sırp başkenti Belgrad'daki İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma sığınakların temizlenmesi için seferberlik başlatıldı. Sığınakların çoğunun çöplüğe dönüştüğü, bir kısmı da cafe ve disco olduğu için, 2 milyonluk Belgrad halkının ancak üçte birini alacak kapasitede sığınak kaldığı bildiriliyor. Belgrad'daki belli başlı 46 sığınağın yerleri detaylı krokilerle gazetelerde yayınlanıyor.
NATO saldırısına karşı çok sıkı güvenlik önlemleri alan Sırp Yönetimi, halk arasında korku ve panik havası yaratmaya çalışanların çok sert biçimde cezalandırılacağını duyurdu. Ancak hükümetten gelen tehditleri umursamayan halk, marketlere hücum ederek yiyecek stoklamaya başladı. Un ve şeker gibi temel gıda maddelerinin tükenmek üzere olduğu bildiriliyor. Belgrad'dan kalkan uçaklarda rezervasyonların tamamen dolduğu, hastanelerin de saldırıya hazırlık olarak durumu ciddi olmayan hastalarını taburcu ettiği belirtiliyor.
DİPLOMATİK TRAFİK
Bu arada İngiltere, Avusturya, Fransa ve Almanya hükümetleri, Yugoslavya'daki vatandaşlarına ülkeyi terketme çağrısında bulunurken, Kanada Belgrad'daki diplomatik misyonda görevli personelini geri çekti. ABD de elçilik görevlilerinin yakınlarını tahliye etmeye hazırlanıyor. İngiltere ise ikinci derecedeki memurlarını elçilikten çekeceğini açıkladı.
Öte yandan Amerikan Yönetimi'nin özel temsilcisi Richard Holbrooke, Belgrad'daki temaslarından sonra, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'la buluşmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e geçti. Holbrooke, temaslarıyla ilgili olarak NATO Genel Sekreteri Javier Solana ve ittifak üyesi ülkelerin temsilcilerine brifing verdi. Bu arada ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya'nın oluşturduğu Temas Grubu da Londra'da toplandı.
Amerikan Yönetimi Miloseviç'in BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesirde Kosovalı Arnavutlar'la barış anlaşması imzalamasını ve Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılıp ayrılmaması konusunda iki-üç yıl içinde karar verilmesini istiyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü James Rubin, ABD'nin Sırplara karşı askeri operasyon yapılması için baskılarını sürdürdüğünü, ancak NATO'daki müttefiklerin henüz karar aşamasına gelmediklerini söyledi. Amerikan Yönetimi Rusya'nın sert muhalefetiyle karşı karşıya olduğu için, BM yetkisi olmadan bir NATO operasyonu düzenlemek istiyor. Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nin NATO'ya Sırpları vurma yetkisi veren bir karar tasarısını veto edeceğini açıklamıştı.
Bu arada Yugoslavya Yönetimi bir bildiri yayınlayarak, NATO'nun askeri operasyon tehditleri nedeniyle siyasi diyalog sürecinin baltalandığını iddia etti.