Güncelleme Tarihi:
Dünya Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in üyeliğine karşı veto kararını kaldırması ile sonuçlanan anlaşmayı konuşuyor.
Türkiye'nin iki İskandinav ülkesinin Ankara'nın taleplerini dikkate alması sonrası üyeliğe yeşil ışık yakmasına Yunanistan'dan ilk yorum geldi.
Madrid'de bulunan Yunanistan Başbakanı Miçotakis dün gerçekleşen kritik zirve ile ilgili açıklama yaptı.
CNN Yunanistan'da yer alan habere göre, Miçotakis, ittifakın iyiliği için mantığın galip geldiğini belirtti ve şu ifadeyi kullandı;
'Her türlü fırsatçı ve faydacı davranışın üstesinden gelindi.'
RUS TEHDİDİNDEN SONRA HAREKETE GEÇMİŞLERDİ
Rusya tehdidi karşısında askeri tarafsızlık politikasından vazgeçen Finlandiya ve İsveç dün NATO’ya üyelik için resmen başvurmuştu.
Bu iki ülkenin üyeliği konusunda çekinceleri olan Türkiye ise üyelik sürecini bloke etme kararı almıştı.
Dün varılan anlaşma sonrası Türkiye bu kararını değiştirdi.
ERDOĞAN'DAN MİÇOTAKİS SORUSUNA YANIT
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Miçotakis ile ikili görüşme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya "İkili bir görüşmeyi benim Miçotakis ile yapmam mümkün değil. Bizim Yunanistan ile bu yıl olması gereken yüksek düzeyli stratejik konsey toplantımız vardı, biz bunu kaldırdık. Artık Yunanistan ile böyle bir toplantı yapılması mümkün değil bitti o iş" yanıtını vermişti.
ÇİPRAS'TAN MİÇOTAKİS'E SERT ELEŞTİRİ
Öte yandan Yunanistan’da ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) partisi lideri Aleksis Çipras, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in Türkiye politikasını ağır şekilde eleştirdi.
Çipras, haber sitesi Euroactiv’deki demecinde, “4.5 yıl başbakanlık yaptım. Türkiye ile (Cumhurbaşkanı) Erdoğan ile zor anlarımız oldu. Erdoğan hep aynı Erdoğan’dır. Son aylarda değişmedi. Başbakanlığım döneminde en zor anlarda bile iletişim kanalları açıktı. Bu kanalların bugün kapalı olmasından endişeliyim. Çünkü tesadüfi bir kaza, gerginliğin daha da tırmanmasına, hatta istenmez bir olaya yol açabilir” dedi.
15 GÜNDE NE DEĞİŞTİ
Çipras “Türkiye’nin gerginliği tırmandırmasından bağımsız olarak, Yunan hükümeti de iletişim kanallarının açık tutulmasında ilgisiz kalıyor. Miçotakis, 3 ay önce İstanbul’a gittiğinde sakin bir yaz yaşayacağımızı söylemişti. Ancak, 15 günde Türk-Yunan ilişkilerindeki en büyük gerginlikle karşı karşıyayız. Ben bunu tuhaf buluyorum. Miçotakis’in ya ciddi bir dış politikası yok ya da bizim bilmediğimiz başka bir şeyler var” diye konuştu. Çipras ayrıca, Türkiye’nin Ukrayna sorununda arabuluculuk yapma gayretleri sayesinde, hem batıda hem de doğuda konumunu güçlendirdiğini belirtti. Buna karşı, batının uysal müttefiki haline gelen Yunanistan’ın ise “üçüncü ülkelerin satranç masasındaki piyona dönüştüğünü” söyledi.