Güncelleme Tarihi:
MÜLTECİ krizine çözüm bulmak amacıyla Türkiye ile AB arasında varılan anlaşma uyarınca Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyanların Schengen bölgesine vizesiz giriş yapabilmesi için yerine getirilmesi gereken şartlardan birisi de, nisan sonuna kadar pasaportların AB normlarına uygun hale getirilmesi.
AB, Türkiye’nin 5 yıl önce yenilediği ve kapak rengi olarak uyumlu hale getirdiği pasaportları güvenlik açısından yeterli bulmuyor. AB, pasaportların kapakları kalın ciltli, kişisel bilgilerin ve güvenlik kodlarının yer aldığı sayfanın özel olarak kaplı ve tüm kişisel bilgileri içeren çipe sahip olmasını istiyor.
Yetkililer, AB’ye tam uyumlu pasaport basımı için ihalede son aşamaya gelindiğini söylediler.
YENİ DÜZENLEME
Ancak bu pasaportların nisan sonuna kadar yetişme ihtimali zor olduğundan mevcut pasaportlarla da AB’ye vizesiz gidilebilmesi için yeni bir düzenleme yapılacak. Yeni düzenlemeyle bu pasaportların da güvenlik açısından AB’ye uyumlu hale getirileceği ve süreleri bitene kadar kullanılabilmesi planlanıyor. Kaynaklar, vize muafiyetinin yeni düzenleme işleminden geçmiş pasaportlar için de geçerli olacağını belirttiler. Güvenlik nedeniyle ayrıntısı verilmeyen düzenlemeyle ilgili çalışmalara başlanıldığı bildirildi.
RUM KESİMİ FORMÜLÜ
Kıbrıs Rum Kesimi pasaportu taşıyanların Türkiye’ye giriş yapmasında şu anda da bir sorun olmadığını, yeni dönemde de herhangi bir sorun olmayacağı belirtildi. Türkiye mevcut durumda, Kıbrıs Rum Kesimi pasaportu sahibine sınırda 30 gün süreli tek girişli bandrol vizesi veriyor. Ancak Rum Kesimi resmen tanınmadığı için bu vize pasaport sayfasına işlenmiyor, harici bir kağıda veriliyordu. Tüm AB üyesi ülkelerle karşılıklı vize muafiyeti kalkacağı için Rum Kesimi pasaport sahipleri de bandrol vizesi almayacaklar. Ancak pasaport polisi, “Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanıyor durumuna düşmemek” için giriş ve çıkış mührünü ayrı bir kağıda vuracak. Bunun için “Kimlik kartı ile seyahat edenler için hudut kapılarından giriş-çıkış formu” kâğıdının kullanılması bekleniyor. Örneğin Almanya vatandaşları kimlik kartlarıyla Türkiye’ye giriş-çıkış yapabiliyor ve pasaport polisi bu durumda söz konusu kağıdı damgalıyor.