Güncelleme Tarihi:
Dünyanın Tuttle tapınağı kuyruklu yıldızının yakınından geçişi sırasında ve 32 yılda bir tekrarlanan meteor yağmuru, dünden beri Türkiye'nin yanı sıra Asya ülkelerinden izlenmeye başladı.
Meteor yağmurunun yeryüzünde en iyi izlenebileceği Rusya'nın en doğusundaki Vladivostok sakinleri tarafından dün sabah erken saatlerden itibaren bu olağanüstü olayı seyretme imkanı elde ettiler. Çinli gökbilimciler de yoğunluk en yüksek noktaya çıkmadan 24 saat önce, başkent Pekin ile doğudaki Nankin ve orta kesimlerdeki Wuhan kentleride ilk kayan gök taşlarının gözlenebildiğini kaydettiler.
Meteor yağmuru Türkiye'de bulutların izin verdiği kesimlerde dün gece 01.00'den itibaren yağmaya başladı. Avrupa ülkelerinde, Asya kıtası kadar olmasa da, meteor yağmuru meteorolojik koşullar izin verdiği sürece izlenebildi.
Tayland'ın yüksek tepeleri meteor yağmurunu izlemek isteyen yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrarken, Japonya'da belediyelerden meteor yağmurunun daha iyi izlenmesi için sokak lambalarının yakılmaması istendi.
Bu arada, Rus uzay istasyonu Mir'de bulunan 2 Rus kozmonotun, meteor yağmurunun tehlike arzetmesi durumunda, her an istasyonu terk etmeye hazır biçimde beklediler. Rus uzay merkezinden yapılan açıklamada, iki kozmonotun meteor yağmuru yoğunlaşmadan önce Mir'e kenetlenen Soyuz uzay aracına geçecekleri ve bir sorun halinde Mir'i terk ederek, derhal Dünya'ya geri dönmeye hazır biçimde bekleyecekleri belirtildi.
NASA da Hubble Uzay Teleskobu'nun mercekleri de meteor yağmurunun aksi yönüne döndürüldü. NASA, meteor yağmurundan zarar görmesi muhtemelen uydularının da yerlerini değiştirdi. Göktaşı parçacıklarının uydulara çarpma ihtimalinin 1000'de 1 olduğu, ancak çok hızla hareket eden bu partiküllerin uydulara mermi hızıyla çarpmış zarar verebileceği bildirildi.