Merkel'i masada terk etti

Güncelleme Tarihi:

Merkeli masada terk etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2017 11:02

Almanya'da seçimlerden yaklaşık iki ay sonra halen hükümet kurulamadı. Hür Demokratlar 4 haftadır süren koalisyon ön görüşmelerinde masadan kalkarak, biz yokuz dedi. Almanya şimdi ne olacak sorusunu tartışıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA seçimlerin üzerinden iki ay geçmek üzere ve hükümet bir türlü kurulamıyor. Dört partinin 4 haftadır sürdürdüğü koalisyon ön görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Hür Demokratlar (FDP), böyle bir koalisyonda yokuz diyerek, masayı terketti. Hıristiyan Demokratlar (CDU/CSU), Yeşiller ve FDP arasında 4 haftayı aşkın bir süredir koalisyon ön görüşmeleri sürüyordu. Pazar gecesi son turda ipler koptu. Kapalı kapılar ardında gece yarısına kadar süren ön görüşmede önce uzlaşma sağlanıyor haberleri dışarı sızdırıldı.Ancak hemen ardından bu açıklamalar geri çekildi.

TOPLANTIYI TERK ETTİ

Gece yarısı FDP lideri Christian Lindner ekibiyle toplantıyı terkederek, dışarıda bekleyen gazetecilere, böyle bir koalisyonda yokuz açıklamasını yaptı. Lindner, “Sondaj görüşmeleri sonucu ortaya çıkan metindeki ruhu ne taşıyabiliriz ne de taşımak istiyoruz. Tartışılan tedbirlerin birçoğu zarar verici. Biz aksi takdirde yıllarca çalıştığımız prensiplerden vazgeçmek zorunda kalırdık” deyip, ekibiyle birlikte görüşmelerin yapıldığı Baden Württemberg Eyalet Temsilciliği'ni terketti.

Haberin Devamı

Merkeli masada terk etti

MERKEL: ÖNCEDEN HAZIRLANMIŞ KOKUSU VAR

Görüşmelerden sızan bilgilere göre anlaşma sağlanacağı havası içine girilirken, FDP lideri Lindner ayağa kalkıp, elindeki yazılı bir kağıttan, böyle bir koalisyona hayır dediklerini okudu. Merkel, Lindner'e bunun önceden hazırlanmış bir basın açıklaması kokusu verdiğini söyledi ve FDP'nin bu konuları bir daha ne zaman gerçekleştirme şansı bulacağını düşünmesini tavsiye etti. Ama Lindner devam etmek istemedi ve toplantıyı terk etti.

FDP liderinin açıklamasından sonra Başbakan Merkel, kardeş parti CSU lideri Seehofer ile kameralar önüne çıkarak, “Bugün Almanya'da nasıl devam edeceğimizi derin düşünmemiz gereken bir gün” dedi ve Almanya'yı zor günlerde de iyi yönetmeyi sürdüreceğini söyledi.

CEM ÖZDEMİR'DEN ELEŞTİRİ

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de, uzlaşmaya varmak üzereyken, FDP'nin çekilmesini sert eleştirdi ve bunun önceden planlanmış olduğunu belirtti. Şimdi Almanya nasıl bir hükümet kurulacağını tartışıyor. Başbakan Merkel bugün Cumhurbaşkanı ile görüşerek, gelişmeleri ve izlemek istediği yolu anlatacak. Yeniden seçim yerine Merkel'in Yeşiller'le bir azınlık hükümeti kurması seçeneği öncelik görünüyor. Sol Parti dışında diğer partiler yeniden seçime sıcak bakmıyor. Sosyal Demokrat Parti Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, Hıristiyan Demokratlarla yeniden bir büyük koalisyona girmeyeceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!