Güncelleme Tarihi:
Reuters’ın haberine göre; Merkel, “Hollanda bizim ortağımız, dostumuz ve komşumuz. Bu yüzden yüksek katılımın oldukça Avrupa yanlısı bir sonuç doğurmasından mutluyum” dedi.
Almanya Başbakanı Merkel, “Hollanda’nın Türkiye’den gelen ve bütünüyle kabul edilemez suçlamalara ve kınamalarına tolerans göstermek zorunda kalmasından birkaç gün sonra… Demokrasi için iyi bir gün” şeklinde konuştu.
Merkel daha önce de Türkiye ile yaşanan diplomatik krizle ilgili açıklamalarında Hollanda'ya destek çıkmıştı.
Habere göre, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Hollanda’daki seçimlerin sonucundan memnuniyet duyduğunu söyledi.
RUTTE’YE TEBRİK TELEFONU
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Almanya Başbakanı Merkel ayrıca Rutte'yi telefonla tebrik etti. Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Merkel'in Rutte'ye "Arkadaş, komşu ve Avrupalı olarak işbirliğine devam etmek için sabırsızlanıyorum" dediğini aktardı.
Merkel'in Almanya’da Eylül ayında yapılacak seçimlerindeki rakibi Sosyal Demokrat Partili Martin Schulz ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Geert Wilders Hollanda seçimlerini kazanamadı. Rahatladım. Ancak bizim açık ve özgür bir Avrupa için mücadeleye devam etmemiz gerekiyor."
FRANSA LİDERİ HOLLANDE: ZAFER
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Twitter’da etiketlediği Rutte'yi tebrik ederek, VVD liderinin galibiyetinin aşırı eğilimlere karşı bir zafer olduğunu belirtti.
İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni de Wilders'in yenilgisini Avrupa yanlıları için bir zafer olarak niteledi. Gentiloni, "Nexit olmayacak. Hollanda'da Avrupa karşıtları seçimi kaybetti” diye tweet attı.
JUNCKER: AŞIRILIĞA KARŞI BİR OY
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in sözcüsü, Juncker'in de Rutte'yi aradığını ve tebrik ettiğini söyledi. Juncker'in "Avrupa için bir oy, aşırılığa karşı bir oydur" dediği bildirildi.
AB'Yİ RAHATLATAN SONUÇ
Hollanda'da seçmenlerin yüzde 80'den fazlasının sandık başına gittiği seçimleri, 33 milletvekili çıkaran Başbakan Rutte'nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) kazandı. Bu da 1977 seçimlerindeki yüzde 88'lik rekor katılımdan beri görülen en yüksek oran olarak kayıtlara geçti.
Başta Avrupa olmak üzere dünyada güçlenmeye başlayan popülist akım için test niteliği taşıyan seçimlerde; aşırı sağcı lider Geert Wilders'in AB, İslam ve göçmen karşıtı Özgürlük Partisi (PVV) ise 20 sandalyede kalarak, beklediği patlamayı yapamadı. Rutte'nin Wilders'i mağlup etmesi, Avrupa Birliği'ni rahatlatan bir gelişme olarak yorumlandı.