Güncelleme Tarihi:
AB'nin mülteci krizinin sınırları kapatarak değil, bu eylem planını hayata geçirerek çözebileceğini ifade eden Merkel, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, Perşembe günü başlayacak olan zirvenin ana gündeminin mülteci krizi olacağını ifade etti.
AB üyesi ülkelerin alacağı mülteci sayılarının tekrar tartışmaya açılmayacağını söyleyen Merkel, "Bu konuyu yeniden tartışmaya açmak gülünç olur" dedi.
Türkiye ile üzerinde anlaşılan planın hayata geçirilmemesi halinde AB ülkelerinin sınırlarını kapatacağını ve bunun hem AB, hem de Schengen bölgesi için 'ağır sonuçları olacağını' ifade eden Merkel, "Perşembe ve Cuma AB - Türkiye anlaşması için var gücümle savaşacağım" dedi.
TUSK: ZİRVE BİRLİĞİN KADERİNİ BELİRLEYECEK
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Perşembe günü başlayacak olan zirvenin AB'nin geleceği açısından bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.
Mülteci krizinin yanı sıra İngiltere'nin üyelik statüsünün müzakere edilmesi konusunun AB'nin geleceği açısından kritik iki konu olduğunu söyleyen Tusk, "İçinde bulunduğumuz göç krizi, birliğimizin sınırlarını test ediyor" dedi.
TÜRKİYE İLE ANLAŞMA NELERİ KAPSIYORDU?
Kasım 2015'te Brüksel'de Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılımıyla gerçekleştirilen AB zirvesinde, Avrupa'ya göç akınını düzenli hale getirecek ve sınırlayacak bir eylem planı üzerinde anlaşma sağlanmıştı.Anlaşma kapsamında AB Türkiye'nin talebini yerine getirmeyi kabul etmişti:
- 3 milyar euro'luk yardım
- AB üyelik sürecinin yeniden hızlandırılması
- Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi'nde serbest dolaşım hakkı verilmesi için girişimlerin başlatılması
Türkiye ise bu adımlar karşılığında Ege sahillerinde daha etkin güvenlik tedbirlerinin alınması, Türkiye'deki Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesi ve mültecilerin Türkiye'deki koşullarının iyileştirilmesi sözlerini vermişti.