Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE YABANA ATILAMAZ
Ama Merkel, Türkiye’nin dışlanması yanlılarını tam bir düş kırıklığına uğrattı. İncirlik’i Türkiye’yle ilişkilerde yeni bir gerilim basamağı olarak görmediğini söyledi.
Bununla da kalmadı, iki ülke arasında gereksiz gerilime yol açan İncirlik meselesinin böylece devamlı tartışma konusu olmaktan çıkmasının yararı olacağını belirtti:
“Böylesi daha iyi oldu. Şimdi Türkiye’yle daha ciddi başka konulara yoğunlaşacağız. Ben burada ilişkilerin kötüleşeceği durumu görmüyorum. Bizim Türkiye’yle bir sürü ortak çıkarlarımız var. Türkiye’yle diyaloğa devam.”
Merkel’in mesajı çok netti; Türkiye öyle yabana atılacak bir ülke değil.
NE ALMANYA NE AVRUPA
İncirlik ve Almanya’nın tavrı, aynı gün hükümetin basın toplantısının da ana konusuydu. Basın mensupları peşpeşe, İncirlik krizinin NATO’nun gelecekte Türkiye ilişkilerine, AB müzakerelerine ve Türkiye’nin istediği Gümrük Birliği’ni genişletme görüşmelerine nasıl yansıyacağı sorularını getirdi.
Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan Merkel’in daha önce parlamentoda söylediği sözleri hatırlattı:
“Türkiye’nin Avrupa’dan, Avrupa’nın Türkiye’den vazgeçmesi ne Almanya’nın ne de Avrupa’nın çıkarına.”
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer de, “Gümrük Birliği genişletilecek mi” sorularına, Avrupa’nın güvenliği açısından Türkiye’nin vazgeçilmez önemini hatırlattı ve ikili ilişkilerin tek taraflı değil, iki tarafın da dengeli çıkarlarını gerektirdiğini söyledi.
Almanya’yla Türkiye arasında sorunlar elbette ortadan kalkmadı.
Ancak Almanya, bu sorunları Türkiye’yle diyalog içinde çözmek istediğinin altını bir kez daha çizdi.