Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri ile bir araya geldikten sonra ‘Srebrenitsa 11/07/1995’ sürekli sergisini ziyaret eden Merkel, sergide Srebrenitsa anneleri ile buluştu. Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmetoviç, görüşme sırasında Merkel’e Srebrenitsa ile ilgili taleplerinin yer aldığı bir mektup sundu.
Mektupta Sırplar tarafından kontrol edilen bölgede bulunan Srebrenitsa şehrinin ekonomik kalkınması için uluslararası bir program uygulanması, kayıpların bulunması ve suçluların cezalandırılması için destek talepleri yer alıyor. Mektubun içeriğini Alman medyasına da gönderen Mehmetoviç, Srebrenitsa katliamında hayatını kaybedenlerin ailelerinden geriye kalanların Sırp makamlarca düzenli olarak ayrımcılığa uğradığını ifade etti.
Srebrenitsa’da yaşananların gelecekte bir daha tekrarlanmaması için cesarete ihtiyaç olduğunu savunan Merkel, "Rusya’nın ‘soykırım’ kararını engelleyen tavrı olaya farklı bakış noktaları olduğunu ortaya koydu. En azından kurbanların anılması, geçmiş hakkında konuşulması ve geleceğe bakılması mümkün olmalı." dedi. Başbakan Merkel sergi ziyareti sonrası gezisini tamamlayarak Almanya’ya döndü.
8 BİN BOSNALI MÜSLÜMAN KATLEDİLDİ
1995 yılında Srebrenitsa’da gerçekleşen soykırım, Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gördüğü en büyük kıyım olarak kayıtlara geçti. Soykırımda, BM’ye bağlı Hollandalı barış gücü askerlerinin koruması altındaki 8 bin Bosnalı Müslüman erkek Sırplar tarafından öldürülmüş, toplu mezarlara gömülmüştü. Srebrenitsa etrafında günümüze kadar açılan 36 toplu mezardan yaklaşık 6 bin kişinin kemikleri çıkarıldı. Yaklaşık 2 bin kişinin hala kayıp sayıldığı Srebrenitsa’da, kurbanların kemiklerinin aranması ve kimlik tespitleri hala devam ediyor.
Yaşananlara dair Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ‘soykırım’ kararı alınması Rusya’nın vetosuna takılmıştı.