Güncelleme Tarihi:
Deutsche Welle Türkçe servisinin haberine göre Merkel, Almanya'nın kamu televizyonu ARD'nin Kahire muhabiri Volker Schwenck'in Türkiye'ye giriş yapmasına izin verilmemesine tepki gösterdi. Berlin'de konuyla ilgili bir açıklama yapan Merkel, Schwenck'in alıkonulması olayı ile ilgilendiklerini söyledi.
Gelişmeleri gördüklerini ve endişe ile takip ettiklerini ifade eden Merkel, "gazetecinin yeniden çalışabilir duruma gelebilmesi için Alman Dışişleri Bakanlığı'nın ilgili Türk makamları ile bağlantıya geçtiğini" de sözlerine ekledi.
MUHABİRE SINIR DIŞI
Kahire'den İstanbul'a gelen ARD muhabiri Volker Schwenck'in salı sabahı Türkiye'ye giriş yapmasına izin verilmediği ve İstanbul Havalimanı'nda alıkonulduğu bildirilmişti. Türkiye - Suriye sınırında haber yapmak için Türkiye'ye giriş yapmak isteyen Schwenck'in daha sonra sınır dışı edildiği belirtildi.
Schwenck, Twitter hesabından bu sabah saatlerinde paylaştığı mesajında, "Son durak İstanbul. Türkiye'ye girişim engelleniyor. İsmimle ilgili bir kayıt olduğu söylendi. Gazeteciyim. Bu bir sorun mu?" ifadelerini kullanmıştı.
ALMAN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ
Alman Gazeteciler Sendikası (DJV) Schwenck'in Türkiye'ye girişinin engellenmesini "kötü niyet" şeklinde değerlendirdi. DJV, Schwenck'in alıkonulmasını, (Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten hakkında dava açılan) "Böhmermann olayının bir intikamı" olarak nitelendirirken, Alman Gazeteciler Birliği (dju) de Türkiye'deki basın ve bilgi alma özgürlüğü anlayışının tartışmalı olduğunu öne sürdü.
YEŞİLLER'DEN ÇAĞRI
Yeşiller milletvekili Tabea Rössner de Merkel'den cumartesi günü gerçekleştireceği Türkiye ziyaretinde basın özgürlüğünü gündeme getirmesini istedi. Rössner, "Schwenck'in alıkonulması maalesef Türkiye'nin son aylarda basın ve düşünce özgürlüğünün nasıl işlediğine ilişkin temsili bir politika." diye konuştu.