Güncelleme Tarihi:
İngiliz bilim adamları dünyada binlerce çocuğu öldüren menenjit hastalığına son verecek bir aşı geliştirdi. Ülkede hemen bir aşı kampanyası başlatan İngiliz Sağlık Bakanlığı üç yıl içinde 15 milyon çocuğun aşılanacağını açıkladı. Yeni aşı menenjitin yaygın olarak görülen ve ölümcül etki yapan türüne karşı ömür boyu bağışıklık sağlıyor.
İngiliz bilimadamları uzun yıllardır süren araştırmalar sonucunda özellikle çocuklarlarda sık görülen ve ölüme yol açan menenjit hastalığına kesin çözüm olan bir aşı geliştirdi. Yeni ilaca hemen satış izni veren İngiliz Sağlık Bakanlığı, bu yıl içinde 15 milyon çocuğu da aşılama kararı aldı.
İngiliz hükümeti önceki gün aşı kampanyasıyla ilgili resmi bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, yeni aşının yan etkisi yok ve özellikle ölümlere yol açan C tipi menenjite karşı ömür boyu bağışıklık sağlıyor. İngiliz Sağlık Bakanlığı'nın aşı kampanyası başlatmasına, bir yıl içinde 150 çocuk ve gencin menenjitten ölmesi yol açtı. Kampanya Ekim ayında başlayacak ve önce bebeklere, sonra çocuklara ve ardından da gençlere uygulanacak.
15 MİLYON ÇOCUK
Bebeklere yapılacak menenjit aşısı bir yaşında uygulanan kızamık, kabakulak ve kızamıkçıktan oluşan karma aşıya katılacak. Aşı yapılmadan önce ebeveynin sözlü izni alınacak. Üretimin yeni başlaması nedeniyle şimdilik aşı sıkıntısı çekiliyor. Aynı nedenle aşı piyasada satılmayacak.
15 milyon çocuğun aşılanması hedefine üç yılda ulaşılması planlanıyor. Aşı kampanyasının maliyeti henüz belirlenmedi. Bakanlık yetkilileri aşının 7 Sterline (4.5 milyon lira) yapılacağını belirtiyor.
İngiliz Sağlık Bakanı Frank Dobson, Avam Kamarası'na konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘Artık çocuklarımız ani bir şekilde ateşler içinde kalıp ölmeyecek. Meenjitin öldürücü türüne çözümü bulduk, şimdi diğer türlerinde’ dedi. Bakan Dobson, bir kaç yıl içinde hastalığın diğer türleri için de yeni bir aşının geliştirileceğini sözlerine ekledi.
Muhazakar Partili Sağlık eski Bakanı Kenneth Clarke ise, ülke gündemini değiştirmek isteyen hükümetin aşı kampanyası açıklamasını çok geç yaptığını savundu. Ayşegül EKİNCİ/LONDRA
Türkiye'de 1997'de 1.336 vaka gözlendi
TC Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 1997 yılında 1366 menenjit vakası bildirildi. Menenjit bakanlığa bildirimi zorunlu hastalıklar arasında yer alıyor.
Haseki Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Klinik Şefi Dr.Özcan Nazlıcan'ın verdiği bilgilere göre, menenjit, beyin ve omuriliği çevreleyen ve koruyan zarların iltihabına verilen ad. Menenjit, başağrısı, kusma, kabızlık, ense sertliği, kabarık bıngıldak, şuur bozukluğu, yüksek ateş gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Hastalık kalıcı sakatlıklara ve ölümlere yol açabiliyor. Çocuklar, gençler ve yetişkinlerde görülebiliyor.
Çocuklarda, ‘menengoksik’ denilen türü salgınlara yol açabiliyor. Salgın genellikle ikbahar ve sonbahar aylarında görülüyor. Çocuklarda, yukarıda belirtilerin yanında ciltte döküntülerle de seyrediyor. Toplu bulunulan kışla gibi alanlarda da salgınlar etkili olabiliyor. Hastalığın bu bulaşıcı türüne yol açan A, B, W, X,Y, Z gibi çok sayıda virüs tipleri var. Bunlar devamlı antijenik değişikliğe yol açtıkları için bugüne kadar etkili bir aşısı henüz bulunamadı. Bazı tiplerine karşı aşılar bulunuyor ve uygulanıyor.
Türkiye'de özellikle yetişkinlerde etkili olan tüberküloz menenjitine sık rastlanıyor. Verem beyni tutarsa bu sorun ortaya çıkıyor. Menenjitin viral türleri de bulunuyor. Viral menenjitler içinde selim yani hafif seyirliler de yer alıyor.
Türkiye'de de özellikle hacı adaylarına da uygulanan bir menenjit aşısı var. Bu aşı, menenjit yapan virüslerin B tipine karşı etkili. Ayrıca çocuklarda bakteriyel menenjite yol açan HİB'e karşı yapılan da aşı bulunuyor.