Meksika’dan ABD’ye Türklerin kaçak geçişi arttı

Güncelleme Tarihi:

Meksika’dan ABD’ye Türklerin kaçak geçişi arttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2023 07:00

Meksika sınırından ABD’ye kaçak geçişlerde Türklerin sayısı hızla artıyor. Buna paralel, Meksika’ya giden turist sayısında da büyüme var.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’den binlerce km ötedeki ABD’ye sığınma başvurularında rekor artış var. ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin resmi verilerine göre, 2022 mali yılında hem kuzey hem güney sınırından kaçak geçmeye çalışırken yakalanan Türklerin sayısı 19 bin 470 oldu. Bu, önceki seneye göre yüzde 290 artışa karşılık geliyor. Geçişlerin önemli kısmı Meksika üzerinden Teksas eyaletine yapılırken, bunların tamamına yakınını “yalnız yetişkinler” oluşturdu.

MEKSİKA’YA TURİST DE ARTTI

2023 mali yılında ise yakalanan Türklerin sayısı 5 bin 162 ile daha şimdiden 2021’in tamamını geçti. Türklerin Meksika üzerinden giriştikleri ABD macerası, iki ülke arasındaki turizm istatistiklerine de yansıdı. Meksika Turizm Bakanlığına göre, Türkiye’den gelen turist sayısı önceki seneye göre yüzde 131 artışla 34 bin 572 oldu.

Haberin Devamı

KAÇAKÇILIK TUZAĞI

Bir kez ülkeye ulaşan Türkler, diğer uluslardan binlercesi gibi insan kaçakçılarına binlerce dolar ödeyerek sınırı geçmeyi bekliyor. Konuya dair bilgi talep ettiğimiz Türkiye’nin Meksika Büyükelçiliği, “ülkedeki Türk sayısı” ve yakalanma durumunda “elçiliğe ulaşan yardım taleplerine” dair bilgi vermedi. Büyükelçilik yetkilileri, bu ülkeye turistik seyahatlerde ve vize uygulamalarında sorun olmadığını kaydetti.

ŞARTLAR ZORLU

Meksika’dan ABD’ye kaçak girenlerden kimileri derhal sınır dışı edilirken diğerleri ülkelerinde “zulüm gördükleri” iddiasıyla sığınma başvurusunda bulunabiliyor. Sığınmacılar, karar çıkana kadar göçmen merkezlerine götürülüyor. Uzun süre aşırı kalabalıkta, hastalık riski bulunan merkezlerde tutuluyorlar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!