Mehmetçik ateş hattında

Güncelleme Tarihi:

Mehmetçik ateş hattında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Uzun süredir bir sır gibi saklanan, Türk birliğinin Kosova'da görev yapacağı yer belli oldu. Bugüne kadar ‘‘geri hatta, destek görevinde’’ bulunacağı belirtilen Türk birliği, Kosova'da en tehlikeli yer olarak gösterilen Sırbistan sınırına ‘‘sıfır noktası’’nda konuşlandırılacak.

Toplam 987 kişilik özel teçhizatlı Türk birliği Kosava bölgesinin doğu bölümünün en üst noktasında oluşturulacak bölgeye kaydırılacak. Türk birliğinin ‘‘ateş hattı’’ olarak da değerlendirilen bu bölgeye en geç bir hafta içinde intikal edeceği de öğrenildi.

Türk birliği en doğuda bulunan Amerikan sektöründe Gnjilane'nin 120 kilometre kuzey-kuzeydoğusu ile Vladicinhan'nın güneyine tekabül eden, Kosova-Sırbistan sınırında görev yapacak.

Aynı zamanda Yugoslav güçlerinin kuzeye doğru Kosova'ya geçiş yollarının da üzerinde olan bölge, Türk askerlerinin kontrolünde olacak.

ZIRHLI MUHAREBE ARAÇLARI

Türk birliği Kosova, Sırbistan sınırında oluşturulacak tampon bölgede de kritik görevlerde bulunacak. Bünyesinde zırhlı muharebe araçları ile zırhlı personel taşıyıcıları da bulunan Türk görev kuvvetinin ‘‘sızma-arama, kurtarma, keşif, silahlı devriye, mayın arama, yol kontrolü’’ gibi bu tür görevlerde hayati önem taşıyan birimlerinde hazır olduğu belirtildi.

Amerika'nın sorumluluk sahası altında görev yapacak Litvanya, Polonya ve Yunanistan ile karşılaştırıldığında, Türk birliğinin görevinin NATO ittifakı içinde ‘‘en tehlikeli görev alanları’’nın başında geldiği ifade edildi.

Bunun yanı sıra Türk Kurmay subaylarının da Priştine ve Gnjilane ve savaş harekat merkezlerinde koordinasyon görevlerinde bulunacağı öğrenildi.

özel kuvvetler

Türk birliklerinin Sofya'daki NATO ile görüşmelerin ardından ilk olarak Kosova'da Gnjilane toplanma bölgesine gideceği burandan da 24 saat içinde asıl görev bölgeleri olan sınır bölgesine intikal edeceği öğrenildi.

Bölge dillerini çok iyi konuşan askerler arasından seçilen Ankara Mamak merkezli 28. Mekanize Piyade Tugay'ına bağlı birliğin içinde bir de özel kuvvetlere bağlı birim bulunuyor.

Birlik yanında bölgedeki halka insani yardım ve onarım konularında yardımcı olmak üzere çok sayıda istihkam, lojistik ve sağlık destek birimi de götürüyor. Toplam 205 araçlık Türk görev kuvvetinde donanımın büyük bölümünü muharebe ve taktik düzeyde operasyon yapabilme yeteneğine sahip özel araçlar oluşturuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!