Güncelleme Tarihi:
BU ZİYARET JAPONLARI ÇOK KIZDIRDI / FOTO GALERİ
Medvedev’in ziyareti, bu ayın ortalarında düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi için Japonya’ya yapacağı seyahatin öncesinde yaşandı.
Medvedev, Rusya'nın “Güney Kuriller”, Japonya'nın ise “Kuzey Toprakları” olarak adlandırdığı dört adadan biri olan Kunashir Adası'na gelerek, jeotermal istasyonu gezdi, halkla görüştü ve bol bol da fotoğraf çekti.
JAPONYA TEPKİLİ
Japonya Başbakanı Naoto Kan, Medvedev'in bu ziyaretinin “çok üzücü” olduğunu söyledi.
Japon medyasına göre, Japonya Dışişleri Bakanı Seiji Maehara, bu ziyareti protesto etmek için Rusya'nın Tokyo Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı.
Rus büyükelçi Mikhail Bely, bakanlıktan çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, bakana bu meselenin Rusya'nın iç işi olduğunu söylediğini ve Japonya’dan bu konuda sakin ve adil davranmasını istediğini söyledi.
Japonya Dışişleri Bakanı Maehara da bu gelişmenin Japon halkının duygularını incittiğini ifade etti.
Medvedev, daha önce, Rusya'nın Kamçatka Yarımadası ile Japonya'nın Hokaaido Adası arasındaki küçük adacıklardan oluşan Kuril Adaları'nın güneyiyle ilgili olarak, buranın ülkesinin çok önemli bölgeleri arasında bulunduğunu söylemişti.
Medvedev’in, Rusya’nın güneyinde kalan dört adadan biri olan Kunaşir’i ziyareti, Moskova’nın yaklaşık 19 bin kişinin yaşadığı adalardan vazgeçmediği anlamına geliyor.
RUSYA: JAPONYA'NIN TAVRI KABUL EDİLEMEZ
Moskova, Medvedev'in tartışmalı Kuril adalarını ziyaret etmesine tepki gösteren Japonya'nın tavrının kabul edilemez olduğunu bildirdi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, düzenlediği basın toplantısında, ziyaretin ardından Japonya'nın, Rusya'nın Tokyo Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Japon tarafının Başkan Medvedev'in Kuril ziyaretine tepkisi kabul edilemez. Orası bizim toprağımız ve Rusya Devlet Başkanı Rus toprağını ziyaret etti" dedi.
Lavrov, Japonya'nın Moskova Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrılarak bu konuda Rusya'nın tutumunun iletileceğini de belirtti.
Rusya ve Japonya arasında Kuril Adaları konusundaki tartışmalar yaklaşık 60 yıldır sürüyor. Sovyet ordusunun 1945 yılında işgal ettiği ve halen Rusya'nın denetimi altında olan sorunlu bölge nedeniyle İkinci Dünya Savaşı sonrasında iki ülke arasında (Japonya ve SSCB) barış anlaşması imzalanmadı ve teoride halen savaş halindeler.
Rusya, 2005 yılında anlaşmazlık konusu 4 adanın 2'sini Japonya'ya verme karşılığında bu ülkenin diğer 2 ada üzerinde hak iddiasından vazgeçmesi önerisinde bulundu ancak Japonya bunu reddetti.