Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2008 00:00
Rusya’nın yeni devlet başkanı seçilen Dimitriy Medvedev görevinde palazlandıktan ve özellikle ülkenin nükleer gücünün tetiğini ele geçirdikten sonra da Putin’in dümen suyunda gitmeye devam edecek mi? Yoksa, rüştünü ispat ettikten sonra, iktidarın verdiği güçle bağımsızlığını ilan edip, bildiğini okumaya mı başlayacak? Batılı analizcilere göre bu mümkün.
RUSYA’da oyların yüzde 70.23’ünü alarak yeni devlet başkanı seçilen Dimitriy Medvedev’in, en üst düzeydeki siyasi yaşamına patronu Vladimir Putin’in "uslu çocuğu" olarak sürdürüp sürdürmeyeceği, en çok merak edilen konuların başında geliyor.
Seçim zaferinin ardından, Medvedev-Putin ikilisi Kremlin’de düzenlenen kutlama konserinde birlikte boy gösterdiler. Çiçeği burnunda Devlet Başkanı Medvedev, verdiği ilk demecinde, Putin’in politikalarını sürdüreceğini vurguladı. Şu anda, başbakanlığa yatay geçiş yapan Putin’in planı kusursuz işliyor gibi görünüyor. Ancak, Medvedev, görevinde palazlandıktan ve özellikle de ülkenin nükleer gücünün tetiğini ele geçirdikten sonra da Putin’in dümen suyunda gitmeye devam edecek mi? Yoksa bildiğini okumaya mı başlayacak?
İKİ LİDERİN FARKI
Batılı siyasi yorumculara göre, bu pek de uzak bir olasılık değil. Söz konusu yorumcular, önce birlik mesajları veren Putin ile Medvedev arasındaki farklılıklara dikkat çekiyor.
Kibar Medvedev - Maço Putin: SSCB döneminde Doğu Almanya’da görevli bir KGB ajanı olan Putin (55), maço karakteri ve argo konuşmasıyla tanınıyor. Yakın dövüş sporlarına meraklı, fit ve sportmen görünen Putin, zaman zaman sergilediği umursamaz tavırlarıyla da dikati çekiyor.
Avukat olan Medvedev (42), sürekli takım elbiseyle dolaşan, kibar tavırlı, rock müzikten hoşlanan nahif bir kişilik sergiliyor. Ayrıca Medvedev, Putin’in yakın çevresi içindeki en liberal görüşlü isim.
Özgürlük yanlısı: Medvedev, özgürlük yanlısı olarak biliniyor. Geçen yıl Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında konuşan Medvedev, demokrasinin önemine dikkati çekerken, "Demokratik olmayan ülke, müreffeh olamaz" demişti. Bazı Batılı yorumculara göre Medvedev’in bu sözleri göz boyamaktan öteye bir anlam ifade etmiyorsa da, genel görünüm, bu konuda da Medvedev’in Putin’den farklı görüşe sahip olduğu şeklinde.
Rus siyasi analizciler, Putin’in, yeni nesilden, değişik yapılı bir kişi olan Medvedev’i Kremlin’e seçtirerek, ipleri elinde tutmayı amaçladığını savunuyorlar. Boris Yeltsin’in danışmanlarından Georgiy Satarov, şunları söyledi: "Hükümet başkanı olarak görev yapacak olan Putin bekleyecek. Her şeyin yolunda ve dengeli olduğunu gördüğü an, Putin görevi başkasına verecek."
Batı raporu: Seçim adil değil ama iradeyi yansıtıyorBATILI gözlemciler, önceki gün Rusya’da yapılan devlet başkanlığı seçimleriyle ilgili çelişkili bir açıklama yaptı. Gözlemciler, seçimlerin tam demokratik ve adil olmadığını belirtmekle birlikte, sonucun halkın iradesini büyük oranda yansıttığını açıkladılar.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin (AKPM) Rusya’daki seçimi izlemekle görevli heyetinin başkanı Andreas Gross, seçimin mevcut devlet başkanına güvenoylaması şeklinde geçtiğini belirterek, "Sonucun önceden belirlendiğini söylemek çok basit olur. Geçen yıl sonunda yapılan Rus parlamentosu seçimlerindeki eksiklerin bir çoğu yeniden yaşandı. Adayların medyadan eşit yararlanması sağlanmadı. Ancak biz hala seçim sonuçlarının halkın iradesini yansıttığına inanıyoruz" dedi.