Güncelleme Tarihi:
Federal Meclis'in resmi internet sayfasında yer alan açıklamada, binanın camlı çatı bölümünde bulunan restorana, daha önce rezervasyon yaptırmış olanların girebileceği, ancak bu kişilerin çatı kısmını gezmesine izin verilmeyeceği belirtildi.
BOSBACH: 100 TERÖR EYLEMCİSİ ARAMIZDA YAŞIYOR
Almanya'da Federal Meclis Binası'na (Reichstag) biri Türk 6 kişinin terör saldırısı düzenleyeceği iddiası sonrasında bu ülkede "terör tehdidi" konusu gündemin birinci maddesine oturdu. Alman Federal Parlamentosu İçişleri Komisyonu Başkanı Hıristiyan Birlik Partili (CDU) Wolfgang Bosbach, ülkelerinde terör saldırısı yapabilecek 100 kişinin yaşadığını söyledi.
Terör örgütlerinin 2009'dan bu yana Almanya'yı hedef olarak seçtiğini belirten Bosbach, "2009'daki genel seçimler öncesi teröristler Almanya'yı hedef olarak seçtiklerini Almanca videolar yayınlayarak açıkladı. 2009'dan bu yana Ortadoğu, Afganistan ve Pakistan'dan Almanya'ya gelmek isteyenler dikkatle inceleniyor. Ancak Almanya'da yaşayan göçmenler arasında teröre yardım eden ve kamplarda eğitim görenler var" dedi.
Son dönemde Almanya'da terör saldırısı olacağı yönünde ciddi istihbarat bilgileri aldıklarını belirten Bosbach, saldırıyı gerçekleştirmek isteyenlerin ya Almanya'ya girmek için çaba sarfettiğini ya da şu anda Almanya'da olduklarını ve fırsat kolladıklarını iddia etti.
Almanya'da her an terör saldırısı gerçekleştirecek 100 kişinin yaşadığını söyleyen İçişleri Komisyonu Başkanı Bosbach, "Bunların yüzde 20'si Afganistan ve Pakistan'da kamplarda eğitim aldı. Aralarında Alman kökenliler olduğu gibi, vatandaşlığa geçenler, yabancılar ve din olarak İslam'ı seçenler var" şeklinde konuştu.
YABANCILARIN KİŞİSEL VERİLERİ DENETLENSİN
Terör saldırısı olasılığının ardından açıklama yapan Berlin Eyaleti'nin Sosyal Demokrat İçişleri Bakanı Ehrhard Körting, yabancıların telefon ve internet gibi kişisel verilerinin depolanmasına sıcak baktığını açıklamıştı. Körting'in yabancıları hedef alan bu açıklamasına tepki Alman Polis Sendikası Başkanı Rainer Wendt'ten geldi. Wendt, "Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Körting'in dediği gibi bütün yabancıların terör zanlısıymış gibi gözlem altında tutulması isteğini doğru bulmuyorum. Bu paranoyadan başka bir şey değil" dedi.
YENİ YASAYA İHTİYAÇ VAR
Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach yeni yasalar çıkarmak için terör tehdidinin bahane edildiği yönündeki eleştirileri ise kabul etmedi.
İstihbarat çalışmalarının devam ettiğini belirten Bosbach, "Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yeni yasalar çıkarmak için terör uyarılarını kullandığımız gibi bir izlenim uyardırmamalıyız. Ama bundan bağımsız olarak şu doğru: Federal Anayasa Mahkemesi tarafından anayasaya genel olarak aykırı bulunan verilerin depolanması konusunda bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Mahkeme yeni bir düzenleme yapmamız konusunda bizi bilgilendirdi. Biz de söz konusu kararı hayata geçirerek anayasaya uygun yeni bir düzenleme yapmalıyız."
SALDIRI PLANI 'SON DERECE SPEKÃœLATÄ°F'
Alman Federal Suç Dairesi (BKA) BaÅŸkanı Jörg Ziercke de, Federal Meclis binasına terör saldırısı planlandığına iliÅŸkin haberlerin "son derece spekülatif" olduÄŸunu söylemiÅŸti.        Â
Ziercke, "Bu haberlerle somut bir saldırı yapılacağı izlenimi yaratılıyor. Ama durum böyle değil. Basın yayın organlarının neyi yayınlayıp, neyi yayınlamaması konusunda belirli bir sınır olması gerektiğini düşünüyorum" demişti.
TERÖR ZANLISI TÜRK, ÇİFTÇİ'NİN ARKADAŞI
"Der Spiegel" dergisi, aralarında bir Türk'ün de bulunduğu teröristlerin, Federal Meclis binasında katliam yapmayı planladığını yazmıştı. Tagesspiegel gazetesi de söz konusu Türk'ün, Afganistan'da 2008 yılında 2 Amerikan askerinin ve 2 Afganlının öldüğü intihar saldırısını gerçekleştiren Cüneyt Çiftçi'nin arkadaşı olduğunu iddia etmişti.