'Mavi Marmara olayı siyasi çabayla önlenebilirdi'

Güncelleme Tarihi:

Mavi Marmara olayı siyasi çabayla önlenebilirdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2010 17:08

İsrail'in 31 Mayıs'ta Mavi Marmara gemisine düzenlediği operasyonla ilgili ilk soruşturmayı yapan komisyonun başındaki eski General Giora Eiland, "Mavi Marmara olayının, siyasi bazı çabalarla önlenebileceğini" düşündüğünü söyledi.

İsrail radyosuna konuşan Eiland, "Filonun hareketinden üç ay önce, eylemin gerçekleşmesini önleyecek birçok hareket tarzı mevcuttu" dedi.
Eiland, "İsrail, Türk gemileri olayından önce Gazze ile geçiş noktalarını açabilirdi" dedi. Şimdi İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukayı hafiflettiğini belirten Eiland, bunun gemi olayından sonra gelen uluslararası baskılardan kaynaklandığını ifade etti.

Giora Eiland, İsrail'in, Türkiye'de "siyasi rüzgarların" değiştiğini ve filoların organizatörlerinden İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile ilişkilerin sıkılaştığının farkında olduğunu dile getirdiğini ancak Mavi Marmara'daki ölümcül baskın sonucundan kaçınılamadığını söyledi.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi'nin eski başkanı Eiland'ın başkanlığını yaptığı ve baskının hemen ardından ordu içinde kurulan komisyonun hazırladığı rapor, kısa süre önce İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi'ye sunulmuş ve kamuoyuna açıklanmıştı. Raporda, Mavi Marmara'da 9 Türk'ün ölümüyle sonuçlanan operasyonda, "operasyonel anlamda ve istihbarat bağlamında bazı yanlışlıklar yapıldığı" belirtilmesine karşın, İsrail askerlerinin kendilerini korudukları savunulmuştu.

Raporda, operasyonun planlama sürecinde yapıldığı belirtilen hatalar sıralanırken Eiland, "operasyonun planlamasında ve uygulanması sırasında bir ihmalin bulunmadığı" sonucuna vardığını da ifade etmişti.

Eiland ayrıca, operasyonel anlamda "başarısızlıklar ile yanlışlar arasında fark bulunduğunu" belirterek, sadece "yanlışlıkları" ortaya çıkardığını ancak operasyonel bir başarısızlık bulmadığını da bildirmişti.

"Askeri yüksek düzeyde bile hatalar (yanlışlıklar) yapıldı ancak sevinerek söylemem gerekir ki bunlar ihmallerin sonucu değildi" demişti.
Eiland ayrıca donanmayı, gemide (Mavi Marmara) çok sayıda eylemci bulunmasına rağmen, alternatif "B" planı hazırlamadığı gerekçesiyle de eleştirmişti.

LİBYA GEMİSİ MISIR'A YÖNLENDİRİLMİŞTİ

İsrail'in Mavi Marmara baskınından sonra, Libya tarafından Gazze'ye gitmek üzere organize edilen "Umut" adlı bir yardım gemisi, rotasını Gazze'ye çevirmesine karşın, son anda yapılan diplomatik girişimlerle yönünü Mısır'ın El Ariş limanına çevirmişti.

İsrail, dünden itibaren de yeni filo hazırlıklarına karşı alarma geçti. Lübnan'dan daha önce geleceği bildirilen ancak bir süre ertelenen iki geminin, yine Gazze'ye denizden ablukayı kırmak amacıyla hazırlıklarına başladığı bildirildi.

Tripoli'den yola çıkması beklenen iki gemiden birinde sadece kadınlar, diğerinde ise gazeteciler bulunuyor. İsrail ise, bu gemileri yardım değil "provokasyon amaçlı" gördüğünü bildirip, önlem alınacağını açıklamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!