Güncelleme Tarihi:
MAVÄ° MARMARA'DA ADLÄ° Ä°NCELEME BAÅžLADI
MAVÄ° MARMARA'YI SORUÅžTURAN Ä°SRAÄ°L KOMÄ°SYONU / FOTO ANALÄ°Z
BÄ°BÄ°'YÄ° AKLAYAN ADAM KOMÄ°SYONDA
Ä°srail'in Mavi Marmara baskınını soruÅŸturmak için oluÅŸturduÄŸu sivil komisyon, 9 Türk'ün öldüğü olayla ilgili olarak en üst düzey isimleri dinlemeye baÅŸladı.    Â
Komisyon önünde ilk olarak Ä°srail BaÅŸbakanı Benjamin Netanyahu ifade verdi.Â
Netanyahu iki de yabancı gözlemcinin bulunduÄŸu komisyondaki ifadesine, "Yürütmüş olduÄŸunuz soruÅŸturmanın sonunda Ä°srail devleti ve ordusunun uluslararası hukuka uygun bir ÅŸekilde hareket ettiÄŸinin açıkça ortaya çıkacağına eminim" sözleriyle baÅŸladı.   Â
Soruşturma sırasında 31 Mayıs'taki baskına ilişkin tüm detayların çıkacağına inandığını belirten Netanyahu, "Gerçeklerin kökenine ulaşacaksınız" diye konuştu.
"TÃœRKÄ°YE ENGEL OLMALIYDI"
İsrail Başbakanı, "14 Mayıs'tan olayın yaşandığı güne kadar Türk hükümetinden yetkililerle temasa geçerek, filonun önlenmesi için girişimlerde bulunduklarını" belirtti. Netanyahu ayrıca, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın da bu kapsamda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü ifade etti.
Associated Press haber ajansının bildirdiğine göre, Netanyahu ifadesinde, Türkiye'nin gemilerin yola çıkmasını engellemesi gerektiğini söyledi. Ancak Netanyahu'nun sözleriyle, Türkiye bunu yapmayarak, filodaki aktivistlerle İsrail arasında çıkacak bir çatışmanın açıkça kendi çıkarına olacağını düşündü.
Netanyahu ifadesinde 17 Mayıs'ta Türkiye, Brezilya ve İran arasında imzalanan nükleer yakıt takasına ilişkin anlaşmaya da değindi.
İsrail Başbakanı, "Böylece Türkiye filo olayından önceki günlerde İran'la dayanışma ve işbirliğini güçlendirmiş oldu" diye konuştu.
"AŞK GEMİSİ DEĞİLDİ"
Netanyahu baskını yapan askerlerini de överken, Mavi Marmara'nın "aşk gemisi, İHH'lıların da masum barış aktivistleri" olmadığını söyledi.
Netanyahu, İsrail'in, Hamas'a silah sevkıyatını önlemek için gerekli olduğunda ısrar ettiği ablukanın ihlal edilmesine izin veremeyeceğini de sözlerine ekledi.
İsrail Başbakanı'nın ifadesinin bir kısmını sözlü, bir kısmınıysa yazılı olarak vereceği belirtildi. Kamuya açık olarak yapılan ve yaklaşık beş saat sürmesi beklenen oturumun bazı bölümlerinin basına kapalı olarak gerçekleştirileceği bildirildi.
YARIN BARAK, ÇARŞAMBA AŞKENAZİ
Eski Yüksek Mahkeme yargıcı Yaakov Tirkel'in başkanlığındaki komisyon, yarın Savunma Bakanı Ehud Barak, çarşamba günü de Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi'nin görüşlerine başvuracak.
Kurulduğunda tanık çağırma yetkisi olmayan komisyonun yetkileri, başkan Tirkel'in istifa tehdidi üzerine önemli ölçüde genişletilmişti.
Ancak bu adım da komisyonun Mavi Marmara baskınına katılan asker ve güvenlik güçlerini ifadeleri için çağırmasına yetmeyince, İsrail'deki insan hakları örgütlerinden Guş Şalom, Turkel komisyonunun olayı soruşturma yetkisine sahip olmadığı gerekçesiyle İsrail Adalet Yüksek Mahkemesine başvurmuş ve komisyonun lağvedilmesini istemişti.
Şalom'un talebini değerlendiren mahkeme, komisyona doğrudan askeri personeli soruşturma yetkisi vermemekle birlikte, gelecek talep doğrultusunda askeri personelin de dinlenmesine açık kapı bırakmıştı.
İsrail'in baskını soruşturmak için kurduğu askeri komisyon, raporunu geçtiğimiz haftalarda tamamlamıştı. Bu komisyon raporunda askeri istihbarat ve uygulama konusunda eksiklikler olduğu sonucuna varmış, üst komuta düzeyinin hatalarına işaret etmiş, ancak teker teker şahısları suçlamamıştı.
BM KOMÄ°SYONUÂ DA TOPLANIYOR
İsrail'in iki iç soruşturma komisyonuna rağmen gündemden düşürmeyi başaramadığı uluslararası komisyon ise ilk toplantısını yarın gerçekleştirecek.
Birleşmiş Milletler'in desteğiyle kurulan ve Yeni Zelanda eski Başbakanı Geoffrey Palmer'ın başkanlığını yaptığı komisyonda görev alacak Türk ve İsrailli isimler de belli oldu.
Komisyona, Türkiye’nin veto ettiği Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe başkan yardımcısı olarak atandı. Türkiye’yi eski Dışişleri Müsteşarı Özdem Sanberk temsil edecek. İsrailli üyeyse İsrail Dışişleri Bakanlığı eski genel müdürü, emekli diplomat Josef Çikanover olacak. Komisyonun ilk raporunu gelecek ay sunması bekleniyor.
Ülkelerin kendi iç soruşturmalarında ortaya konulan belgeler üzerinden hareket edecek olan komisyon, İsrailli askerleri sorgulayamayacak.