Mavi kart sahibine kolaylık sağlanacak mı

Güncelleme Tarihi:

Mavi kart sahibine kolaylık sağlanacak mı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2017 13:31

Münih’te sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Mavi Kart kullanım alanının genişletileceğini söyledi. Ancak borçlanarak emekli olma sisteminden yararlanmanın Türk vatandaşlığı dışında geçen süreler için gündeme gelmeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

TÜRK vatandaşlığından gönüllü çıkan ve yurtdışında yaşayan Mavi Kart sahipleri, Türkiye’de borçlanarak emeklilikten yararlanmak için uzun zamandır Ankara’dan talepte bulunuyor. Mavi Kart’ın kullanım alanının genişletilmesi gündeminde. Ancak TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Alman vatandaşı olduktan sonraki dönemin borçlanarak emeklilik süresine sayılmasının gündemde olmadığını söyledi. 

Türkiye’nin Münih Başkonsolosluğu’nda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Yeneroğlu, eğitim, Türkçe’nin korunması, askerlik durumu, oy kullanımının yaygınlaştırılması ve emeklilik olmak üzere yurt dışında yaşayan vatandaşları yakından ilgilendiren konularda istişarede bulunduklarını anlattı. Yeneroğlu, STK temsilcileriyle görüşmesinde Alman vatandaşlığına geçmiş Türk vatandaşlarına Türkiye’deki işlemlerinde kolaylık amacıyla verilen mart kartların kullanım alanının genişletileceğini söyledi. Toplantıda mavi kartın Türk hüviyeti gibi muhatap alınacağı, ancak borçlanarak emekli olma sisteminde Türk vatandaşlığı dışında geçen sürelerin emeklilik için sayılmayacağı vurgulandı. Buna göre sadece Türk vatandaşlığı esnasında çalışılan süreler borçlanarak, emekli olmada hesaplanacak. Alman vatandaşlığına geçtikten sonraki süreler mevcut yasadaki gibi kabul edilmeyecek.

Haberin Devamı

ATAŞELER GELİYOR
Türkçe’nin korunması ve gençlerin eğitiminin başta gelen sorunlardan biri olduğunu dile getiren Yeneroğlu, çoğu yerde boş olan eğitim ataşeliklerinin yıl sonuna kadar doldurulacağını belirtti. Aynı zamanda çalışma ve ekonomi gibi diğer ataşe temsilciliklerine de atamalar yapılacağını dile getiren Yeneroğlu, vatandaşların istek ve taleplerinin devamlı olarak ilgili yerlere iletmelerinin kurumları daha işler hale getireceğini vurguladı.
Yakında gerçekleşecek yeniliklerden diğer bir konunun da boşanmalar hususunda olacağını kaydeden Yeneroğlu, Alman mahkemelerinde gerçekleşen boşanmaların doğrudan konsolosluklar tarafından tescil edileceğini belirtti. Diğer bir sorun olarak vatandaşlar tarafından dile getirilen adrese bağlı oy kullanma işleminin de Türkiye ve Almanya’da olmak üzere çift adres kaydı ile çözüleceğine işaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!