Masasına hiç ulaşmadı

Güncelleme Tarihi:

Masasına hiç ulaşmadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2016 21:19

“Türkiye’nin ortak operasyon önerisi ABD Başkanı Obama’nın masasına hiç ulaşmadı.” İddia ABD yönetiminden üst düzey bir yetkiliye ait. ABD’nin WSJ gazetesinde yer alan habere göre, Beyaz Saray 23 Ağustos’ta, ertesi gün Pentagon’la konuya ilişkin bir toplantı yapma kararı aldıktan saatler sonra Türkiye ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunu başlattı. Gazete, Ankara ile Washington arasındaki koordinasyonun üst düzeyde çöktüğünü yazdı.

Haberin Devamı

ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Türkiye’nin ‘Fırat Kalkanı’ operasyonuna ve Ankara-Washington ilişkilerine dair çarpıcı iddialar ortaya attı. Gazetenin ‘Türkiye’nin Suriye’deki IŞİD taarruzu ABD’yi hazırlıksız yakaladı’ başlıklı haberinde görüşlerine yer verilen yetkililerin açıklamalarına göre, tam da Beyaz Saray’ın 23 Ağustos’ta ertesi gün Pentagon ile konuyla ilgili toplantı yapma kararı almasından saatler sonra Türkiye ‘tetiği tek taraflı’ çekti.

GÖRÜŞMELER 2015’TE BAŞLADI

İddiaya göre, Beyaz Saray bu sırada Amerikan Özel Kuvvetleri’nin de harekâta katılması yönünde gizli bir plan üzerinde çalışıyordu. Gazeteye konuşan ABD’li yetkililer, Suriyeli Kürtlerin esasında ihtilaf bölgesinden harekât öncesi çıkarılmasının planlandığını ancak Türkiye’nin kararının, perde arkasındaki bu çabayı boşa çıkardığını anlattı. WSJ, ABD’yle Türkiye’nin Suriye sınırında ortak bir operasyon düzenlemesine ilişkin görüşmeler 2015 ilkbaharına dayandığını yazdı. Habere göre Türk yetkililer operasyonun başlatılacağına dair siyasi iradeden o kadar emindi ki askeri kararı duyuran basın bildirileri bile hazırlanmıştı. Ankara, Türk birliklerine ek olarak ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden de Amerikan komandoları göndermesini istedi ancak Amerikalı yetkililerin verdiği bilgilere göre Beyaz Saray buna soğuk yaklaştı. Bunun yerine ABD ve Türkiye, karadaki birliklere hava ve topçu desteği vermekte anlaştı. Fakat gazeteye göre, ortak bir ABD-Türkiye operasyonuna ilişkin görüşmeler geçen yaz, çıkmaza girdi.

Haberin Devamı

PUTİN’DEN GARANTİ ALINDI

Türkiye’nin Suriye sınırında Rus jetini düşürmesinin ardından ise operasyon rafa kaldırıldı.

Bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le 9 Ağustos’taki görüşmesine kadar devam etti. Habere göre Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası, Türkiye Rusya’ya üst düzey bir askeri heyet gönderdi. Görüşmeler sonunda Ruslar, Türk yetkililere Suriye’ye düzenleyecekleri bir operasyonda Türkiye’nin birliklerini hedef almayacağı garantisi verdi.

Haberin Devamı

23 Ağustos akşamı, Beyaz Saray Pentagon’a Amerikan Özel Kuvvetleri gönderme önerisi hakkında ertesi gün üst düzey bir toplantı yapmaya hazır olduğu bilgisini iletti. Fakat 24 Ağustos’ta sabaha karşı Türkiye, Washington’daki yetkililere uyarı yapmadan operasyonu başlattı. Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, önerinin ABD Başkanı Barack Obama’nın masasına hiç ulaşmadığını söyledi. Gazeteye göre, Türkiye harekâtı kamuoyu önünde ABD’yle ortakmış gibi sunsa da, Türk jetlerinin Cerablus’ta düzenlediği ilk hava saldırıları koalisyon şemsiyesi altında değil, tek taraflı olarak gerçekleştirildi. ABD’li yetkililer, Türk uçaklarının bu sırada Suriye’nin değil, Türkiye’nin hava sahası içinden hedefleri vurduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BUNDAN SONRA NE OLACAK

WSJ’nin haberinde ABD’nin Türklere Cerablus’tan güneye doğru değil batıya doğru gitmeleri halinde hava desteği sağlayacağını söylediği de yer aldı. Amerikalılar, Kürtlere de hava desteğini Fırat’ın doğusuna geçmeleri, Türklerle çatışmaya girmemeleri ve IŞİD’in kalesi Rakka’ya ilerlemeleri halinde vermeye devam edeceklerini iletti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!