Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2011 00:00
Türkiye’yi 17 Ağustos 1999’da acılara boğan Marmara depremini inceleyen bilim insanları büyük depremlerin önceden tahmin edilmesi konusunda çok önemli bulgular elde etti.
Science Dergisi’nde yayınlanacak bilimsel makaleye göre Marmara depreminden önceki bir saat boyunca oluştuğu tespit edilen enerji patlamaları büyük depremlerin önceden tespit edilmesini sağlayabilecek. Araştırmayı gerçekleştiren Fransa’daki Joseph Fourier Üniversitesi’nden Deprembilimci Michel Bouchon, “Birçok büyük depremden önce öncü şok denen küçük sarsıntılar yaşanır. Bununla birlikte bu sarsıntıları, daha büyük bir sarsıntının habercisi olan diğer küçük depremlerden ayırma imkanı yok. Marmara Bölgesi’ni 1999’da vuran 7.4 şiddetindeki deprem ise şimdi bu tür felaketlerin anatomisine ışık tutacak.”
44 dakikalık kayma
“Marmara felaketi bugüne kadar sarsıntıları en iyi kaydedilen depremlerden biri. Araştırmacıların kırık faya çok yakın sismik kayıt istasyonları vardı” dedi. Marmara depremi başlamadan önce ise araştırmacılar fay hattının “düzensiz olarak ama neredeyse 44 dakika devamlı olarak kaydığını, bunun da enerji patlamalarının yanı sıra giderek artan düşük frekanslı sismik gürültüler yarattığını” saptadı. Bouchon, “Sismologlar deprem öncesi bu tür sinyaller aramaktan vazgeçmişti. Bulduğumuz şey cesaret verici” dedi.