Mandela Mossad’dan silah eğitimi almış

Güncelleme Tarihi:

Mandela Mossad’dan silah eğitimi almış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2013 01:09

Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela’nın, 1962’de Mossad ajanlarından silah ve sabotaj eğitimi aldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

HAARETZ gazetesi, İsrail ve Güney Afrika arasındaki ilişkileri konu alan bir yüksek lisans tezi hazırlayan David Fachler’ın (43) İsrail Devlet Arşivleri’nde bulduğu bir mektubu ilk kez haberleştirdi.

ÇOK GİZLİ DAMGALI: İsrail istihbarat servisi Mossad’ın, Kudüs’teki İsrail Dışişleri Bakanlığı’na yazdığı 11 Ekim 1962’de yazdığı mektup, “çok gizli” damgalı. Mandela bu tarihten iki ay önce döndüğü Güney Afrika’da, ülkesini pasaportsuz terkettiği için gözaltına alınmış, ardından sabotaj dahil çeşitli suçlardan mahkûm edilip 27 yıl hapiste kalmıştı.

KİMLİĞİNİ GİZLEDİ: Ocak 1962’de çeşitli Afrika ülkelerini gezip Güney Afrika’daki ırkçı rejim karşıtı siyahlara mali ve askeri destek sağlamaya çalışan Mandela, mektuba göre Etiyopya’da Mossad’dan da eğitim aldı. İsrailli ajanlar Mandela’nın kimliğini bilmiyordu. Mandela, Etiyopya’daki İsrail Büyükelçiliği’ne David Mobsari sahte adıyla Rhodesia’dan (bugünkü Zimbabve) gelmişti.

İBRANİCE SELAMLADI: Mandela, mektupta “Etiyopyalılar” diye anılan Mossad ajanlarından judo, sabotaj ve silah eğitimi aldı. Filistin’de İngiliz mandasına karşı mücadele eden Yahudi yeraltı örgütü Haganah’ın yöntemlerini öğrenmek istiyordu. İsraillileri “şalom” diye selamlıyor, bir aydın izlenimi veriyordu. Komünizme varan sosyalist görüşler seslendiriyordu. Mossad ajanı, “İsrailli personel Mandela’yı Siyonist yapmaya çalıştı” ifadesini de kullanıyor.

NEDEN GİZLENDİ: Fachler, “İsrail’in Mandela’ya yardım ettiği gerçeği Güney Afrika’da bilinseydi, oradaki Yahudi cemaati tehlikeye girerdi” diyerek mektubun neden yıllardır gizli kaldığını açıkladı. 95 yaşında ölen Mandela, 15 Aralık’ta defnedilmişti.

Kod adı: Siyah Farekulağı

Haberin Devamı

MEKTUPTA Mandela, o dönemde G. Afrika medyasında da yer alan kod adıyla, “Siyah Farekulağı” diye anılıyor. Bu isim, İngiliz yazar Emma Orczy’nin 1905 tarihli ‘Mor Farekulağı’na bir gönderme. Romanın kahramanı, Fransız Devrimi sırasında Fransız soylularını giyotinden kurtarıyordu. Mektubun üzerindeki bir not, 24 Ekim 1962’de iki İsrail kurumu arasında bir yazışmanın daha olduğunu gösteriyor. Notta, “Siyah Farekulağı” ile Mandela’nın kastedildiği doğrulanıyor. İsrailli yetkililerin, daha önce eğitim verdikleri kişinin Mandela olduğundan, ancak gözaltına alındıktan sonra haberdar oldukları da anlaşılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!