Güncelleme Tarihi:
Bilim insanları, 1990’lı yıllarda yaptıkları çalışmalarda, Rusya’nın Sibirya bölgesindeki donmuş toprak katmanlarında bulunan mamut fosillerinden, deri ve kas dokularındaki hücrelerin çekirdeğini elde etmeyi başaramamıştı.
Bunun nedeni, hücrelerin aşırı soğuklar nedeniyle fazlasıyla hasar görmüş olmasıydı.
Ancak, Japonya’daki Riken Gelişimsel Biyoloji Merkezi’nden Dr. Teruhiko Wakayama, 2008 yılında, 16 yıldan beri donmuş halde bulunan bir farenin hücrelerinden yararlanarak klonlama yapmayı başardı.
Bu gelişmenin ardından, Kyoto Üniversitesi’nden Akira Iritani, beş bin yıl önce ölen canlıları canlandırmak için bir çalışma başlattı. İngiltere’nin Telegraph gazetesine konuşan Iritani, “Teknik sorunların üstesinden geldik. İhtiyacımız olan tek şey donmuş halde bulunan bir mamuttan doku örneği almak” dedi.
BEŞ YIL İÇİNDE SONUÇ ALINACAK
Iritani, Dr. Wakayama’nın tekniğini kullanarak mamut hücrelerinin çekirdeklerini elde etmeyi ve bu çekirdekleri sağlıklı hücrelere aktarmayı planlıyor.
Bu işlemin ardından elde edilecek çekirdek, Afrika filini yumurta hücrelerine enjekte edilecek. Böylece, Afrika fili mamut için taşıyıcı anne görevi üstlenecek.
Iritani, mamutların tekrar hayata döndürülmesi aşamasında sonuç alınabilmesi için, Afrika filinin yaklaşık 600 gün süren gebelik sürecini beklemeleri gerekeceğini belirtti.
Iritani ve ekibi, önümüzdeki ay Sibirya’ya seyahat edecek ve donmuş topraklarda mamut fosili arayacak. Bulunan fosilden, yaklaşık 3 santimetre karelik bir deri veya doku numunesi alınacak.
Numune alınması konusunda başarısız olunması halinde, Rus bilim adamlarından yardım istenecek ve mevcut numunelerden yararlanılmaya çalışılacak.
“Büyükbaş hayvanlardaki klonlama oranının geçmişte çok başarılı olmadığını ancak bugün yüzde 30 civarında başarı gösterdiklerini” belirten Iritani, “Dört ile beş yıl arasında sağlıklı mamutlar elde etme şansımızı oldukça yüksek görüyorum” dedi.