DHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2015 09:28
Makedonya’da sular bir türlü durulmuyor… 2011 yılında polis tarafından öldürülen Martin Neşkovski cinayetinin örtbas edilmeye çalışıldığının ortaya çıkması ve Kumanova’da Arnavutlara yönelik polis şiddetine karşı 100 bini aşkın insan başkent Üsküp’te sokaklara döküldü.
Ülke tarihinin en büyük protestosu olarak anılan eylemlerde, Makedon, Arnavut ve Türk muhalefet partileri, Başbakan Nicola Gruevski’nin istifasını istedi. Muhalefetin organize ettiği mitingin ardından yaklaşık 5 bin kişi, Başbakanlık Binası’nın önünde kurdukları çadırlarda sabahladı.
Mitinge muhalefet saflarında yer alan çok sayıda Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) ve Türk Hareket Partisi (THP) üye ve sempatizanları katıldı. Protestoya katılan Avrupa Parlamenterleri Sergey Stanişev ve Knut Fleckenstein da birer konuşma yaptı.
Muhalef lideri Zaev, hükümete istifa çağrısında bulundu.Makedonya Sosyalist Birliği Başkanı ve muhalefet lideri Zoran Zaev konuşmasında, hükümetin icraatlarını eleştirerek, Başbakan Nikola Gruevski'nin istifasını istedi. Zaev konuşmasının sonunda “Gruevski gitmeden, biz de gitmiyoruz” diyerek Başbakanlık Binası önünde kalmaya devam edeceklerini de ifade etti.
Mitingde dalgalanan bayraklarını yanı sıra "Elveda Gruevski", "Özgürlük", "Biz geldik" , "Protesto ediyorum" yazılı pankartlar da göze çarptı.
SES KAYITLARI BARDAĞI TAŞIRDIMuhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği Başkanı Zoran Zaev'in geçen haftalarda, 2011 yılında Emniyet mensubu tarafından öldürülen Martin Neşkovski adlı gencin ölümüyle ilgili bazı telefon kayıtlarını kamuoyu ile paylaşması üzerine protestocular sokaklara dökülmüştü.
Başbakan Nikola Gruevski, İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska ve İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İvo Koteski ve Gruevski'nin Özel Kalem Müdürü Martin Protugyer arasında geçtiği iddia edilen telefon kayıtlarında, Neşkovski'nin polis tarafından öldürülmesinin gizlenmeye çalışıldığı öne sürülmüştü.
22 yaşındaki Martin Neşkovski, 5 Haziran 2011'de yapılan genel seçimlerin ardından düzenlenen kutlamalar sırasında, İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel bir birliğin mensubu İgor Spasov tarafından öldürülmüştü. Spasov, 14 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Spasov'un cinayet gecesi görevli olmadığını savunan İçişleri Bakanlığı olayın üstünü örtmekle suçlanmış, o dönemde de ülke çapında protestolar düzenlenmişti.
Hükümet karşıtı gösterilere 100 bini aşkın insan katıldı.
Öte yandan,
Makedonya’da bir süre önce Makedonya UÇK’sı olan bilinen
Arnavut ayrılıkçılara karşı yapılan operasyonda, 8’i polis 22 kişi ölmüş ve muhalifler, bu operasyonun hükümet tarafından dikkati başka yere çekmek için yapıldığını savunmuştu.