Güncelleme Tarihi:
Resmi ziyaret için gittiği Romanya’da NATO üssündeki Fransız askerlerine hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna savaşına değinerek “Önümüzde somut coğrafya olgusu var. İstesek de istemesek de Avrupa kıtasında muhatap olmak zorunda kalacağımız bir Rusya var. Fransa devlet olarak elbette Ukrayna’nın haklı mücadelesine destek vermeye devam edecek ve Avrupa Birliği olarak arkasında yer alacak. Ancak eninde sonunda Ukrayna yönetiminin de barışın sağlanması için Rusya ile masaya oturmak zorunda kalacağı aşikâr. Biz Ukrayna’nın çıkarlarını koruyabilmesi için siyasi süreçlerde de yanında yer alacağız” dedi.
KİEV TEPKİLİ
Rusya’nın Ukrayna’da ateşkes ilan etmek için ilk şartı ayrılıkçı Kırım ve Donbas bölgelerinin Kiev’in onayıyla yasal olarak Rusya’ya devredilmesi olarak biliniyor. Bu talep dikkate alındığında Macron’un sözleri “toprak karşılığında barış” olarak yorumlandı. Ukrayna yönetimi ise iki haftadan bu yana Fransa liderine ateş püskürüyor. Macron’un haziran ayı başında kullandığı “Rusya’yı aşırı derecede aşağılamamak gerek” sözleri Kiev’de bomba etkisi yaratmıştı. Fransa’nın toprak karşılığında barış imasına ise Ukrayna lideri Volodimir Zelenki, “Çok istiyorlarsa Fransa Rivierasının bir kısmını Moskova’ya hediye edebilirler” diyerek tepki göstermişti.
ABD ÇEKİMSER
Ukrayna’da savaşı durdurmak için Rusya ile masaya oturulması gerektiğini açıkça ifade etmemesine rağmen Almanya da bu tezi destekliyor. Bu görüşe kanıt olarak Almanya’nın Ukrayna’ya silah sevkıyatını oyalaması gösteriliyor. Avrupa kıtasında Rusya’ya karşı en sert tavrı ise İngiltere sergiliyor. Londra yönetimi, Ukrayna topraklarına ayak basan son Rus asker geri çekilmeden Moskova ile hiçbir görüşme yapılmaması görüşünü savunuyor. NATO ittifakının bir numaralı oyuncusu ABD ise Avrupa’da Ukrayna savaşıyla ilgili görüş birliği dengesi oluşana kadar çekimser kalmayı tercih ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün yaptığı açıklamada, Rusya’ya toprak verme konusunun Ukrayna’nın kararı olduğunu ifade etti. ABD siyasi olarak çekimser davranırken, Ukrayna’ya son model silahları sağlayacağını duyurmaya devam ediyor.
SEVERODONETSK’TEN TEK ÇIKIŞ RUSYA’YA
Krizin çözümüne dair diplomatik girişimler sürerken, sahada ise Ukrayna’nın Donbas bölgesinde çatışmalar şiddetleniyor. Önceki gün kritik Severodonetsk şehrinin dış dünya ile bağlantısı şehirdeki tüm köprüler yıkılarak kesilmişti. Dün de Rusya Savunma Bakanlığı, yerel saatle sabah 08.00 itibariyle Severodonetsk şehrinde kalan Ukrayna askerlerinin silah bırakarak teslim olmalarını istedi. Şehirdeki sivil halkın ise sadece Rusya istikametinde tahliye edileceğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, şehirdeki Azov kimyasal tesisinde mahsur kalan sivillerin tahliyesine Ukrayna’nın engel olduğunu iddia etti.