Macron’dan meclise çelme... Emeklilik yaşını zorla yükseltme hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Macron’dan meclise çelme... Emeklilik yaşını zorla yükseltme hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2023 07:00

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, göreve geldiğinden bu yana siyasi anlamda en kritik günlerinden birini yaşadı.

Haberin Devamı

Aylardır ülkenin geneline yayılan grevlere ve protestolara neden olan ancak Macron’un ısrarla savunarak geri adım atmadığı emeklilik reformu konusunda hükümet “radikal” bir adım attı. Reformun Ulusal Meclis’ten geçmeme riskinin yüksek olduğunun anlaşılması üzerine Başbakan Elisbeth Borne, Anayasa’nın kendisine tanıdığı hakkı kullanarak bir yasanın oylanmadan kabul edilmesine olanak veren 49.3’üncü maddesini devreye soktu.

SENATODA ONAYLANDI

Avrupa’nın en düşükleri arasında yer alan, 62 olan emeklilik yaşının kademeli olarak 64’e yükseltilmesine dayanan reforma ilişkin yasa tasarısı önce Senato’da görüşüldü. Yapılan oylamada tasarı, 114’e karşı 193 oyla kabul edildi. Senato’dan çıkan bu sonuç sürpriz olmazken Ulusal Meclis’ten çıkacak sonuç son ana kadar tartışmaların ve pazarlıkların odağında yer aldı. Macron yönetimi, reformun Ulusal Meclis’ten geçmesini sağlayacak çoğunluğun sağlanması için oylama oturumuna kadar temaslarını sürdürdü ancak sonuç alamadı. Bunun üzerine Macron oylama oturumuna az bir süre kala son bir kez Borne ile görüştü. Toplantıdan maddenin kullanılması kararı çıktı.

SOKAĞA YANSIR

Borne, oylama oturumunda maddeyi resmen aktive etti. Reform için 49.3’ün kullanılması Borne’un yuhalandığı ve istifa çağrılarının yapıldığı Ulusal Meclis’te yoğun tepkiye neden oldu. Bu kararın, popülaritesi zaten çok düşük olan Macron’u daha da zor durumda bırakmasına ve sokaktaki öfkenin dozunu artırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!